Ommen+mag+bollenteelt+niet+verbieden
Nieuws
© VidiPhoto

Ommen mag bollenteelt niet verbieden

Gemeente Ommen mag de bollenteelt in beschermingsgebieden voor grondwater niet verbieden. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald.

Bestuurslid en waterportefeuillehouder Marcel Markhorst van LTO Noord Overijssel is blij met de uitspraak van de rechter.

'De rechter heeft zich niet laten leiden door emoties en sentimenten en de plannen getoetst aan de bestaande regelgeving.'

Geen nadelig effect

Daaruit blijkt volgens Markhorst dat er geen aanwijzingen zijn dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt en akkerbouwmatige sierteelt een nadelig effect heeft op de kwaliteit van het grondwater.

Gemeente Ommen had een verbod om bollenteelt in grondwaterbeschermingsgebieden opgenomen naar aanleiding van een zienswijze van drinkwaterbedrijf Vitens.

Relatie

De gemeente heeft echter verzuimd om te onderzoeken of er werkelijk een relatie ligt tussen bollenteelt en mogelijke vervuiling van het grondwater.

De gemeente Ommen heeft geen kennis genomen van beschikbare rapportages waaruit blijkt dat er nergens in Nederland een negatief effect van bollenteelt op grondwater is waargenomen.

Lokale situatie

Ook heeft de gemeente geen onderzoek gedaan naar de lokale situatie. De Raad van State draagt de gemeente op om binnen 26 weken een nieuw besluit te nemen met inachtneming van alle beschikbare gegevens.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer