Van Dam is slimme koopman

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil het voedselsysteem veranderen. Zijn plan presenteert hij als koopman voor de verkiezingen slim, maar het maakt hem een zondaar in plaats van een dominee.

Van+Dam+is+slimme+koopman
© Dirk Hol

De uitspraken van Van Dam vorige week zaterdag in NRC en tijdens het slotdebat 'It's the food, my friend' in de Rode Hoed in Amsterdam laten mij twijfelen aan zijn beweegredenen.

Zijn harde woorden over overheidsingrijpen zullen wellicht leiden tot verdergaande veranderingen van het voedselsysteem, minder inkomenssteun en ongelijke regels voor boeren én kennis en voorlichting voor de consument. Ik vraag mij af: is de staatssecretaris een koopman in domineeskleren voor de verkiezingen van 15 maart 2017?

Geldingsdrang

In het artikel in NRC staat: 'Hij heeft nog maar tien maanden om zich te laten gelden.' Volgens mij speelt deze geldingsdrang een belangrijke rol in de strategische overwegingen van Van Dam voor harde maatregelen in het voedselsysteem naar de producent in plaats van de consument.

Ook merkt Van Dam op dat hij er niet voor de boeren zit. Voor wie dan wel? Ik denk dat hij zich uitstekend weet te positioneren naar twee van zijn belangrijke klantgroepen voor de kermis van 15 maart 2017.

Hipsters

Enerzijds hoogopgeleide hipsters en bourgeoise babyboomers, die verzadigd willen worden met overheidsingrijpen voor een verandering in het voedselsysteem naar hun idealen; anderzijds wil hij laagopgeleide ondermodale burgers niet verplichten om een kwartje meer voor een slavink dan wel energydrank te betalen.

Zijn politieke oplossing voor de achterban: aanscherpende regelgeving voor boeren en tuinders en voorlichting voor de consument. Als koopman voor de verkiezingen slim, maar volgens mij maakt het hem een zondaar in plaats van een dominee. De impact is ondergeschikt.

Stadstaat

Van Dam gaat namelijk in het Nederlandse debat voorbij aan het geglobaliseerde voedselsysteem en de relatieve effecten van stadstaat Nederland.

Zijn onbegrip voor mondiale handelsbelangen daargelaten, de oplossing voor verduurzaming van het voedselsysteem moet niet worden gezocht in aanscherpende regelgeving en versobering van inkomenssteun binnen Nederland, of zelfs Europa, maar in impact op wereldschaal.

Vernederlandsen

Als de staatssecretaris handelt naar impact, moet hij zich enkel inzetten op het 'vernederlandsen' van het mondiale voedselsysteem. Dit door het verkopen van en preken over de innovatieve agrarische sector in Nederland, die vooroploopt op het gebied van efficiëntie, dierenwelzijn en milieu.

Zo handelen zou hem tegelijk een ware koopman én dominee maken. Aan hem als politicus de taak dit verhaal uit te leggen aan de burger, als hij zijn idealen wil omzetten in impact.

Eisen

De verduurzaming van het Nederlandse voedselsysteem krijgt al invulling door toenemende eisen van consumenten die via de keten van retail, verwerking en handel terechtkomen bij de producent.

Als Van Dam dan toch toenemend overheidsingrijpen en zichtbaarheid wil, dan moet hij zich richten op andere speerpunten die hij noemt: innovatie, een eerlijke positie van de producent in de keten en voorlichting naar de consument.

Boeren en tuinders

Gebruik daarom bij voorlichting boeren en tuinders. Zij vertellen graag hun verhaal en zij zullen er dan wel voor hem zijn. Dan mag hij wat mij betreft naar eigen smaak zo af en toe een snufje hoogopgeleide hipster of bourgeoise babyboomer toevoegen.

Maarten HermusAdviseur belangenbehartiging LTO Noord West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer