Ook+Schouwen%2DDuiveland+wil+snel+internet
Nieuws
© Geert Job Sevink

Ook Schouwen-Duiveland wil snel internet

In navolging van Sluis en Noord-Beveland gaat ook Schouwen-Duiveland werk maken van snel internet in het buitengebied.

'Laten we eerlijk zijn', zegt André Slootmaker, bestuurslid en voormalig voorzitter van ZLTO-afdeling Schouwen-Duiveland, 'internet via het huidige koperen draadje kost ons geld. Niet omdat het zo duur is, maar omdat het zo verschrikkelijk traag is'.

De vollegrondsteler heeft zich als doel gesteld nog voor het einde van het jaar het buitengebied van Schouwen-Duiveland aan te laten sluiten op snel internet.

Contact

Slootmaker heeft daarvoor contact opgenomen met de afdelingen in het Zeeuwse Sluis en in Noord-Beveland, waar ze al verder zijn met de snel internet. Hij zocht eveneens contact met de ondernemersvereniging op het eiland.

Gezamenlijk voeren ze gesprekken met mogelijke aanbieders van snel internet. Slootmaker verwacht voor half juni meer duidelijkheid te hebben over de kosten per deelnemer.

'Vast draadloos'

Er komt op Schouwen-Duivenland geen glasvezel, zoveel is wel duidelijk. 'De afstanden zijn te groot waardoor de kosten veel te hoog zijn', legt Slootmaker uit.

'Als we het over snel internet hebben, bedoelen we de 'vaste draadloze verbindingen'. Dat betekent volgens hem dat er op het eiland ongeveer vijf straalzenders komen te staan die verbinding maken met de ontvanger.

Internetsnelheid

De internetsnelheid wordt hiermee vertienvoudigd ten opzichte van de huidige situatie, terwijl de kosten net iets hoger zijn dan in de bebouwde kom.

De ZLTO-afdeling is een grootschalige campagne gestart. Want hoe meer mensen zich aansluiten bij het initiatief, hoe groter de kans van slagen. 'We hebben ruim driehonderd deelnemers nodig om van start te kunnen gaan', verzekert Slootmaker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer