'Aanleg internetverbinding vraagt stukje solidariteit'

Wethouder Hans Wijnants van gemeente Noordoostpolder verwacht dat inwoners in het buitengebied van de Noordooostpolder binnen twee jaar over snel internet kunnen beschikken. Marktpartijen kunnen zich tot eind januari inschrijven voor de aanleg van glasvezel.

%27Aanleg+internetverbinding+vraagt+stukje+solidariteit%27
© Nieuwe Oogst

Hoeveel adressen in het buitengebied van gemeente Noordoostpolder zijn verstoken van snel internet?

'Het gaat om vierduizend adressen in de Noordoostpolder, waarvan 1.200 agrarische bedrijven. Dat is een behoorlijk aantal. Het buitengebied van de Noordoostpolder is overwegend agrarisch. Er is ook al een aantal mensen die voor een individuele oplossing heeft gekozen.'

Hoeveel marktpartijen hebben zich gemeld voor de aanleg van glasvezel?'

'Er hebben zich de afgelopen weken zes marktpartijen gemeld. Hiervan kunnen vier partijen een combinatie van glasvezel en draadloos internet maken. Met dat aantal ben ik heel tevreden: het is boven verwachting. Marktpartijen kunnen zich tot 25 januari melden. We gaan daarna het net ophalen om te kijken hoe realistisch de voorstellen zijn.'

De agrarische sector wil dat het aanleggen niet te lang duurt en pleit voor draadloos internet. De gemeente zet vooral in op glasvezel. Waarom?

'Die discussie over een kortetermijnoplossing als draadloos internet speelde volop in de gemeente. De politieke druk werd opgevoerd. Sommige mensen zien veel voordelen in draadloos internet via straalverbinding, maar het is minder duurzaam dan glasvezel.
'We moeten het goed organiseren. Initiatieven die vooropliepen, zijn in sommige gevallen gestrand. Wij willen het op een andere manier aanvliegen. Zo bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau Stratix dat de gemeente samen met provincie Flevoland liet uitvoeren dat de aanleg van glasvezel in de Noordoostpolder in vergelijking met andere buitengebieden relatief goedkoop is vanwege de structuur van de polder.
'Een combinatie van draadloos internet en glasvezel zou kunnen. Mensen die als een van de laatsten aan de beurt zijn met glasvezel, kunnen tot die tijd over draadloos internet beschikken.
'Het aanleggen van een internetverbinding vraagt een stukje solidariteit van inwoners. Hoe aanlokkelijk een kortetermijnoplossing ook is, daarmee kun je voor je buurman de deur wel dichtgooien.'

Wanneer gaat de schop de grond in?

'Dat ligt ook aan de druk op de capaciteit van aannemers. Ze zijn veelal al heel druk met de aanleg van glasvezel.
'Maar we hopen dat er begin 2018 snel internet in de Noordoostpolder is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer