6.000 mensen naar markt

De Achterhoekse streekproductenmarkt bij kaasboerderij Weenink in Lievelde kon Pinkstermaandag rekenen op ruim 6.000 bezoekers. Volgens eigenaar Peter Weenink waren er honderd betalende bezoekers meer dan vorig jaar.

6%2E000+mensen+naar+markt
© Archief

Al zestien jaar houdt kaasboerderij Weenink een streekproductenmarkt. Aanleiding voor de eerste markt was om leveranciers van de boerderijwinkel te laten vertellen over hun product. De eerste markt kende vijf standhouders en telde een paar honderd bezoekers. Na de samenwerking met plantenvereniging Groei en Bloei verdubbelde het aantal bezoekers.

Voor de zestiende editie was een wachtlijst van standhouders. Ruim honderd konden op het bedrijf terecht. 'Wij willen een zo breed mogelijk aanbod van producten. Asperge- en aardbeientelers zijn er voldoende voor de markt. Iets nieuws vinden wordt steeds moeilijker. Voor volgend jaar willen we bijvoorbeeld ook een stand met eetbare insecten.'

Entree

Weenink heft al jarenlang entree voor volwassenen voor de markt, de prijs lag dit jaar op 3,50 euro. 'Daarover heb ik weleens discussie met collega-boeren. Zij vinden dat de open dag gratis moet zijn. Als je entree vraagt, krijg je het goede publiek dat koopt en niet alleen kijkt. Mensen die het niets waard vinden, wil je ook niet op je bedrijf. Boer zijn is hard werken. Daarin moet je zakelijk zijn.'

Een deel van de entreegelden gebruikt Weenink voor de kosten die hij maakt voor het parkeren, het regelen van verkeersleiders en de aanvraag van vergunningen. '4 hectare grasland is parkeerplaats. Dat is opbrengstderving. Dat kun je niet terughalen bij de standhouders.' Van de vijftig mensen die meehelpen is twee derde betaalde kracht.

Volgens Weenink is er nog voldoende ruimte voor uitbreiding. 'Wat betreft catering lopen wij wel tegen de grenzen aan. Volgend jaar willen we daarom naast de reguliere bediening afhaalpunten voor koffie en thee inrichten.'

Campina

Ook op de Campina Open Boerderijdagen kwam maandag veel publiek af.

De 64 deelnemende melkveebedrijven trokken deze elfde editie 122.010 bezoekers. Het aantal boerderijen steeg in vergelijking met vorig jaar, toen deden er 53 bedrijven aan mee. Die verwelkomden 110.000 bezoekers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer