Crowdfunding+inkomstenbron+boerennatuur
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Crowdfunding inkomstenbron boerennatuur

Boeren die buiten het reguliere agrarische natuurbeheer vallen, zoeken steeds meer naar andere mogelijkheden om vogels te beschermen. De vorig jaar opgerichte Stichting Natuurfonds NL wil via crowdfunding ondernemers motiveren.

'Kerngebieden in het nieuwe Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer worden steeds krapper, het budget kleiner en de overheid stelt steeds meer eisen', verklaart Theo Hogendoorn van Natuurfonds NL.

Volgens hem kan met crowdfunding niet alleen natuur buiten het reguliere ANLb worden gerealiseerd, maar is het ook de kans om burgers deelgenoot van de boerderij te laten maken.

Footprint

Andersom ziet Hogendoorn mogelijkheden voor bedrijven om een boerennatuurproject te steunen. 'Bedrijven kijken steeds meer naar hun footprint en zoeken een project waarmee ze die verminderen. We verwachten het eerste project dit jaar te realiseren.'

Melkveehouders Bauke Rosier en Jaap Tjaarda uit Dronrijp, bij Leeuwarden, zijn de eersten die via Stichting Natuurfonds NL financiering zoeken voor hun natuurinitiatief Vogeloase.

Financi

Volgens het tweetal is crowdfunding de enige manier om financiële steun te krijgen. Ze klopten bij provincie Fryslân aan voor ondersteuning, maar het gebied valt buiten de vergoedingen voor het ANLb.

Ook bij het dichtstbijzijnde agrarische collectief kregen ze nul op het rekest. 'We passen in geen enkel plaatje', zegt Tjaarda.

Interessante ontwikkeling

Collectievenvoorzitter Wilco de Jong vindt het stijgende aantal initiatieven dat buiten het reguliere agrarisch natuurbeheer ontstaat, een interessante ontwikkeling.

'Het zegt iets over de drive van ondernemers, maar ook de grote verwerkers hebben er baat bij om hun biodiversiteitopgaven te halen.'

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer