Schmallenberg uit zich in België

Met het goede weer worden knutten actiever. Een deel hiervan komt met de zuidenwind Nederland binnenwaaien. Met de vondst van een eerder besmette foetus in Luxemburg en in de Belgische provincie Namen is er een risico dat het Schmallenberg-virus ons land weer aandoet.

Hoe groot de kans is dat het Schmallenberg-virus dit jaar Nederland aandoet, durft rundveedierenarts Linda van Wuijckhuise van de GD niet te zeggen. ‘Maar het risico is er.’ Zo kan de knut zich bij een gunstige zuidenwind vrij snel in noordelijke richting verplaatsen.

‘Belangrijk is of de knut een besmet dier kan vinden om het virus op te pikken en vervolgens – na vermenigvuldiging binnen de knut – een vatbaar dier kan vinden om het virus verder te verspreiden.’
Bij het Schmallenberg-virus is dat voor de knut vrij lastig. In 2011 en 2012 werd dit virus volop verspreid, waardoor nagenoeg alle dieren die toen leefden, besmet raakten en daarmee afweerstoffen tegen dit virus hebben.
‘Maar alle dieren die na 2012 zijn geboren, zijn gevoelig voor infectie. Uitgaand van een jaarlijks vervangingspercentage van 30 procent in de rundveehouderij wordt het aantal dieren dat vatbaar is voor de ziekte ieder jaar groter.’

De ziekte uit zich bij herkauwers, zoals geiten, schapen en koeien, in veel gevallen via koorts, diarree en een daling van de melkgift. In ernstigere gevallen ontstaat vroeggeboorte of misvormde lammeren en kalveren.
‘Destijds was het aantal op deze manier getroffen dieren beperkt. Dit komt doordat enkel een infectie tijdens vroege dracht leidt tot dergelijke afwijkende kalveren en lammeren. Bij een uitbraak nu zouden de gevolgen, vanwege het aantal niet-bevattelijke dieren, kleiner zijn dan in 2011’, stelt Van Wuijckhuise.

Vaccinproductie gestopt

MSD Animal Health bracht tijdelijk een vaccin op de markt, dat met name in Engeland werd ingezet. Het vaccin werd onder een voorlopig certificaat goedgekeurd in mei 2013. Maar mede doordat het Schmallenberg-virus minder vaak voorkwam, is MSD Animal Health gestopt met een vaccin, zegt een woordvoerder.

‘Als onderdeel van regelmatige evaluatie van de behoeften van de markt met betrekking tot onze producten hebben we besloten te stoppen met de productie van het vaccin, ten dele door het minder vaak voorkomen van het virus.’
Voor een andere door knutten verspreide ziekte is het vaccin slecht leverbaar. En dat terwijl deze ziekte, blauwtong, inmiddels bijna de grens met België heeft bereikt. Omdat blauwtong zich voor het laatst in 2009 uitte, is een veel groter deel van de herkauwersstapel niet beschermd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer