GD: verband weidegang en Schmallenberg

Er blijkt een sterk verband te zijn tussen weidegang en de zwaarte van een Schmallenberg-infectie. Bedrijven die weiden, hadden in 2011 gemiddeld tien keer vaker een hoog percentage dieren met afweerstoffen, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

GD%3A+verband+weidegang+en+Schmallenberg
© Nieuwe Oogst

Op bedrijven die weidegang toepasten, was de kans op een misvormd kalf bijna drie keer groter in 2011/2012. 'Dat in vergelijking met bedrijven die niet weidden', geeft de GD aan.

Dat is volgens de gezondheidsdienst te verklaren door het feit dat het Schmallenberg-virus wordt overgedragen door de knut. 'Runderen worden, zo lijkt het, meer blootgesteld als ze in de wei lopen dan als ze op stal staan.'

Drachtige koeien

Drachtige koeien die worden besmet met het virus lopen het risico dat door te geven aan het ongeboren dier. Dat kan ernstige misvormingen bij het kalf tot gevolg hebben.

'Echter, de kans op het doorgeven van het virus richting het ongeboren kalf na infectie van de moeder lijkt gering te zijn', verzekert de GD.

Misvormingen

Jongvee dat door middel van weidegang wordt blootgesteld aan de knut, voordat inseminatie of dekken plaatsvindt, maakt Schmallenberg-afweerstoffen aan. Die beschermen een toekomstige vrucht tegen misvormingen.

'Aanpassen van weidegangroutines naar een systeem waarin jongvee wordt geweid voordat het drachtig wordt, zodat ze zijn beschermd, zou de reeds geringe impact van blootstelling aan het virus mogelijk verder verkleinen.'

Ventilatie

Er kan volgens de gezondheidsdienst geen effect van staltype met betrekking tot ventilatie, zoals het openlaten van de staldeuren of de opening van de lange horizontale zijkanten van de stal, worden vastgesteld.

'Ook werd geen effect van verlichting in de stal gedurende de nacht of een gunstig effect van vliegenbestrijding gevonden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer