Couperus+verliest+kort+geding+Danillo
Nieuws
©

Couperus verliest kort geding Danillo

Melkveehouder Rein Couperus verliest een kort geding tegen Genes Diffusion. Hij eiste een bedrag van bijna 500.000 euro van de sperma-organisatie, dat de wereldwijde rechten voor de verkoop van stier Danillo op zich nam.

Couperus had aanvankelijk een overeenkomst met KI De Toekomst rond de verkooprechten van de stier. Vervolgens sloot De Toekomst in 2011 een overeenkomst met Genes Diffusion. Deze overeenkomst werd ook ondertekend door Couperus. De overeenkomst werd in 2012 verlengd tot 2016.

Schmallenberg-virus

Voordat de overeenkomst werd verlengd, bleek de stier echter positief te testen op het Schmallenberg-virus. De Toekomst had dit schriftelijk moeten melden, bij Genes Diffusion, maar dat dit is niet gebeurd. Daarop besloot Genes Diffusion begin dit jaar de overeenkomst te ontbinden.

Genes Diffusion

De Toekomst stuurde eind 2013 twee rekeningen naar Genes Diffusion, gevolgd door een derde rekening in maart, waardoor het totale bedrag op 499.423,65 euro uitkomt. De Toekomst heeft de vordering later overdragen aan Couperus.

Couperus eiste in het kort geding dat de rekeningen worden betaald en dat de in de overeenkomst genoemde aantallen doses sperma worden afgenomen.

Rechter

Couperus en Ben Meijerink (van KI De Toekomst) stellen dat Genes Diffusion wel degelijk telefonisch tijdig op de hoogte te hebben gebracht.

De rechter over deze telefonische verklaring: 'Ten aanzien van de verklaring van Meijerink stelt Genes Diffusion dat geen navraag bij de verantwoordelijk persoon binnen de organisatie heeft kunnen plaatsvinden vanwege zijn slechte gezondheid, zodat de vraag welke waarde deze verklaring moet worden toegekend in een bodemprocedure zal moeten worden beantwoord, bijvoorbeeld door het horen van getuigen. Een kort geding leent zich daarvoor niet.'

De rechter oordeelde verder dat uit de ingebracht e-maiuitwisseleling niet valt af te leiden dat Genes Diffusion op de hoogte was van de positieve uitslag voor Schmallenberg en ook de vereiste schriftelijke melding van een veranderde gezondheidsstatus niet is gedaan. Op basis daarvan wees de rechter de claim van 490.000 euro van Couperus op Genes Diffusion af.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer