Opvolger houdt zijn fosfaatrechten (video)

Jonge melkveehouders die het bedrijf overnemen van hun ouders, moeten geen fosfaatrechten inleveren. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.

Opvolger+houdt+zijn+fosfaatrechten+%28video%29
© Mike Schellart

Een CDA-motie, die is dinsdag aangenomen, vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de geplande afroming bij bedrijfsopvolging te schrappen. Het gaat om overdrachten binnen de familie tot in de derde graad.

Van Dam wilde die aanpassing niet op eigen initiatief doorvoeren. Hij gaf vorige week wel aan dat hij er mee aan de slag gaat als de Kamer daar om vraagt. Dat is nu gebeurd.

Daarnaast is een motie van de SP aangenomen die Van Dam vraagt om grondgebonden melkveehouders volledig te compenseren voor kortingen op hun fosfaatrechten.

Ook moeten grondgebonden bedrijven die op grondgebonden wijze willen uitbreiden, daartoe de ruimte krijgen.

Latente ruimte

Een meerderheid was er ook voor de motie van CU en D66 die het kabinet vraagt om grondgebonden melkveebedrijven met latente plaatsingsruimte volledig te compenseren voor de generieke korting.

Ook zou 'een groot deel' van de afgeroomde fosfaatrechten uit de fosfaatbank bestemd moeten worden voor melkveehouders met latente ruimte die concrete groeiplannen hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer