Van+Dam+overdenkt+afroming+overdracht+%28video%29
Nieuws
© Wageningen UR Livestock Research

Van Dam overdenkt afroming overdracht (video)

Verschillende oppositiepartijen willen dat staatssecretaris Martijn Van Dam (EZ) bij bedrijfsoverdrachten van melkveehouders de fosfaatrechten niet afroomt.


Dat bleek donderdag in de eerste termijn donderdag in het debat over de situatie in de melkveehouderij. Van Dam is bereid aan deze wens toe te geven.

Hij noemde een vrijstelling bij bedrijfsoverdracht voor familie tot in de derde graad, maar legt daarvoor wel de rekening bij de rest van de sector. 'De consequentie is dat voor de andere bedrijven de generieke korting dan hoger uitval', aldus Van Dam.

Openzetten

CDA, SGP, CU, PvdD, GL, en D66 willen daarnaast dat extensieve bedrijven, die in veel gevallen nog plaatsingsruimte hebben op hun grond, niet worden getroffen door het fosfaatstelsel.

Ook bij deze wens plaatste Van Dam kanttekeningen. In principe wil hij grondgebonden bedrijven zoveel extra fosfaatrechten geven dat ze na de generieke korting op het oude niveau uitkomen.

'Ik ga uit van een duidelijke maar beperkte compensatieregeling. Als ik ergens een deurtje openzet, zal de rekening bij de rest van de sector hoger uitvallen', aldus de staatssecretaris.

Moties

In totaal werden er na het debat 25 moties ingediend. Partijen verzochten onder meer om een andere bepaling van de peildatum van 2 juli 2015. Bijvoorbeeld het gemiddeld aantal koeien over 2014.

Van Dam zegt dat hier veel juridische haken en ogen aan zitten. 'Het is niet dat ik het niet wil, maar juridisch kan dat niet, omdat bedrijven pas op 2 juli 2015 wisten dat er fosfaatrechten aan zaten te komen.'

Aanstaande dinsdag stemt de Kamer over de ingediende moties.

• Volg de actuele ontwikkelingen via deze link

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer