'Prijzencircus fosfaat vliegt uit de bocht'

De inkt van de fosfaatbrief van de staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) is nog maar amper droog of de handelaren schreeuwen van de daken dat de eerste rechten al zijn verkocht. Voor dikke prijzen natuurlijk. 'Het prijzencircus vliegt uit de bocht', zegt ZLTO-adviseur Gerard Willems.

%27Prijzencircus+fosfaat+vliegt+uit+de+bocht%27
© zlto

Er wordt gesproken over wel 100 euro per kilo fosfaat of 5.000 euro per koe.

'Natuurlijk probeert de handel een prijs te zetten, want ze snakt naar nieuw en beter handelsvoer, omdat de lucratieve tijden van melkquotum achter de rug zijn en op betalingsrechten valt weinig te verdienen', stelt Willems.

Gepaaid

Met de introductie van fosfaatrechten ligt voor handelaren nieuw brood op de plank. Verkopende melkveehouders worden gepaaid en handelaren sluiten voorlopige contracten voor kleine partijtjes van tien rechten.

Met uitzicht op een dikke prijs, maar uiteraard zonder garanties. Dus gaan ze op zoek naar kopers, want ze mogen vanaf 1 januari 2017 niet meer produceren dan ze aan rechten toegewezen krijgen. Willems: 'Produceer je teveel, dan moet je rechten aankopen. Of misschien leasen?'

Generieke korting

Hoeveel rechten je moet of kunt kopen, zal afhangen van de generieke korting, je fosfaatefficiency in de kringloop, de knelgevallenregeling, de afroming bij verkoop en natuurlijk de prijsvorming en financierbaarheid.

'Gelukkig zijn de meeste melkveehouders zich bewust dat hun huidige kostprijs een hoge prijs voor de fosfaatrechten niet toelaat', aldus Willems.

Verkooppraatjes

De adviseur constateert dat melkveehouders belangstellend luisteren naar de verkooppraatjes van de handelaren en constateren dat op zijn vroegst in de tweede helft van 2017 er meer duidelijk wordt over de afroming en dat RVO pas dan fosfaatrechten overschrijft.

'Tijd genoeg dus. Bijvoorbeeld om eens goed te rekenen. Veel ondernemers zullen dan tot de conclusie komen dat de fosfaatrechten niet te veel mogen kosten, tenminste als uitbreiding van de veestapel rendement moet opleveren', geeft Willems aan.

Sensatie

Ondertussen verschijnen in de media berichten die 'het prijzencircus van de handelaren' wel leuk vinden. 'Logisch, sensatie moet je volgen als nieuwsverkoper, anders wordt je niet gelezen', glimlacht Willems.

Elke nieuwe markt kenmerkt zich door hectiek en volatiliteit in de beginfase van prijsvorming. 'En een hoop geschreeuw over uitersten. 100 euro per kilo fosfaat, dus iets van 5.000 euro per koe? Welnee, 10 euro per kilo fosfaat en 500 euro per koe!', benadrukt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer