Hoogresistente+rassen+in+vitrine
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoogresistente rassen in vitrine

Aardappelhandelsbedrijf Semagri vraagt aandacht van met name pootgoedtelers voor hoogresistente aardappelrassen die geschikt zijn voor de zetmeelteelt en voor de vlokkenindustrie.

Het betreft met name de rassen Dartiest, Saprodi, Sarion, Scarlet, Simphony, Smaragd, Sofista, Stratos en Supporter. Dit zijn aardappelrassen voor de productie van zetmeel. Saprodi, Smaragd en Supporter zijn ook te gebruiken voor de vlokkenindustrie.

Deze rassen hebben een breed spectrum aan resistenties tegen aardappelmoeheid, zowel Globodera rostochiensis (Ro) 1, 2 en 3 en Globodera pallida (Pa) 2 en 3 als verschillende fysio’s van wratziekte.

Uitstekende marktwaarde

Volgens Jarke Kruize van Semagri kunnen pootgoedtelers de hoogresistente rassen goed gebruiken om aardappelmoeheid op hun bedrijf te beheersen. 'Het zijn bovendien allemaal rassen waar veel belangstelling voor is en daarom is de marktwaarde uitstekend’, zegt de teeltspecialist.

‘De meeste rassen hebben resistentiecijfers van 8 of 9. Bij een waardering van 9 varieert de relatieve vatbaarheid van 0 tot 1 procent’, legt Kruize uit. ‘Het betekent dat er een sterke afname van aaltjes plaatsvindt ook bij lage ziektedruk.’

· Lees zaterdag meer in Nieuwe Oogst

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer