Druk op varkensmarkt houdt aan

Er blijft voorlopig druk op de varkensmarkt. Het aantal drachtige zeugen in Europa is weliswaar gedaald, maar daar staat een toenemend aantal biggen per zeug tegenover. Bovendien verstoort het vlees dat vrijkomt uit de particuliere opslag de prijsvorming.

Druk+op+varkensmarkt+houdt+aan
© Twan Wiermans

Het totale aantal drachtige zeugen in Europa lag eind vorig jaar 15,1 procent onder het niveau van 2014. Het totale aantal varkens daalde met 1,5 procent niet navenant mee. De verwachting is dat er ook in de eerste twee kwartalen van 2016 druk op de varkensmarkt blijft.
De krimp van de zeugenstapel is het logische gevolg van de economische situatie van de varkenshouderij in Europa, geeft beleidsmedewerker Johan van Diepen van LTO Varkenshouderij aan. Onlangs sprak hij met collega's uit Europa tijdens het halfjaarlijks Impa-overleg over de actuele marktsituatie.
Die krimp doet zich niet overal in Europa voor. In Spanje bijvoorbeeld steeg in acht jaar tijd het aantal bedrijven met tussen de 650 en 1000 zeugen, bijna 24 procent. Het totale aantal bedrijven daalde er met een derde naar 19.500 bedrijven met in 2015 2.466.270 zeugen. 60 procent daarvan wordt in integratieverband gehouden.
De Spaanse vleesvarkenspopulatie steeg sinds 2013 met 10 procent, terwijl de import van Nederlandse biggen in 2015 groeide met 300.000 stuks naar 660.000. Het gemiddeld geslacht gewicht (inclusief zeugen en speenbiggen) ligt op ruim 83 kilo, 2 kilo hoger dan in 2012. En er worden alleen intacte beren geslacht op een gewicht van 78 tot 81 kilo. Het slachtgewicht van de Iberian-varkens ligt rond de 135 kilo.
De Spaanse varkenshouderij heeft in vijf jaar tijd kans gezien het roer om te gooien en de sector op de rit te krijgen, geeft Van Diepen aan. De prijzen voor de biggen en vleesvarkens liggen bij de integraties op een stabiel, hoog niveau. Er is export naar Frankrijk en Italië, maar met name buiten Europa.
Van Diepen: 'De Spanjaarden zijn al actief op een aantal markten waar wij nog niet binnen zijn.'

Rusland niet de oplossing

Van Diepen en de andere experts van Impa denken dat er pas in de tweede helft van 2016 sprake zal zijn van een licht herstel. Het aantal zeugen daalt, maar de productie per zeug stijgt. Dat blijft voor druk zorgen, net als het vlees uit de particuliere opslag, dat de komende maanden vrij komt.
'Wanneer de Russische grenzen open gaan, kunnen we weer met de incourante delen naar Rusland. Dat draagt dan weer bij aan een betere vierkantsverwaarding en brengt wat rust. Maar dé oplossing is het ook niet', voorspelt Van Diepen.
Op 12 april vergaderen de varkenshouders van de Europese koepel Copa-Cogeca. De volgende dag zitten ze bij de Europese Commissie aan tafel om andermaal te praten over eventuele oplossingen voor de knellende marktsituatie.
Van Diepen: 'We zien graag dat de EU zo snel mogelijk een handelsovereenkomst met Japan afsluit zoals ze ook met Amerika gedaan heeft. De huidige afzet die we daar hebben moeten we zien te behouden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer