Ene sector krijgt steun, andere niet

De steunregelingen voor zuivel en de groente- en fruitsector worden verlengd door EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. Maar voor de varkens- en suikersector wil hij niets doen.

Ene+sector+krijgt+steun%2C+andere+niet
© Yvonne hurkens

De regelingen voor interventie en private opslag voor zuivel kunnen worden verlengd, liet Hogan deze week tijdens de maandelijks vergadering van Europese landbouwministers weten. De regelingen lopen nu tot 30 september.

De groente- en fruitsector mag ook rekenen op een extra vangnet de komende tijd. Deze sectoren worden hard geraakt door de Russische importban. Vooral de telers van kort houdbare producten en seizoensfruit kunnen op steun rekenen.

Suikerbieten

Onder leiding van Italië vroegen deze week ongeveer tien landen aan de Europese commissie om steun te verlenen aan de suikerbietensector.

Nederland steunde dit pleidooi niet. Italië stelde voor om 12 euro per ton opzij te zetten. Dat geldt kan dan later worden gebruikt voor een zachte landing voor de telers als het suikerquotum in 2017 wordt beëindigd.

Maar Hogan ziet hier niets in. 'De sector heeft tot een half jaar geleden hoge prijzen gekend', zegt hij. 'Telers moeten in staat zijn om met een moeilijke situatie in de markt om te gaan.'

Varkens

Verschillende landen pleitten tijdens de raad van landbouwministers voor extra hulp voor de varkenssector. De lage vleesprijzen en de Russische importban veroorzaken veel problemen in de sector, stond in een nota die door Oostenrijk was opgesteld en werd gesteund door Frankrijk, Denemarken, België en Hongarije.

Maar Hogan wil niet bewegen. Volgens hem is niet de importban de oorzaak van de lage prijzen, maar een grote productie van varkensvlees. De EU-landbouwcommissaris stelt dat de productie in het eerst kwartaal van 2015 met 5 procent is uitgebreid.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer