Zoetwatervoorziening Oost-Nederland van start

Er is vijf jaar voorbereiding aan vooraf gegaan maar nu kan het programma Zoetwatervoorzieninig Oost Nederland (ZON) echt van start. Binnen de landbouw dienen zich de eerste projecten aan.

Zoetwatervoorziening+Oost%2DNederland+van+start
© ulco wesselink

‘Het is nu tijd voor de uitvoering, de schop kan in de grond.’ Met die woorden opende Gelderse gedeputeerde Bert Boerman afgelopen woensdag de startbijeenkomst van het programma ZON. Boerman was als voorzitter van het regionaal bestuurlijk overleg Rijn-Oost betrokken bij de voorbereiding van het programma.

Antwoord

ZON moet een antwoord geven op de effecten van de klimaatverandering in Oost-Nederland. Het wordt niet alleen droger, ook zullen heftige buien in de zomer vaker gaan voorkomen.
Om tijdig in te kunnen spelen op effecten van de klimaatverandering is onderzoek nodig. Wat is de huidige situatie, wat zijn gevolgen van de klimaatverandering en welke maatregelen zijn nodig voor de korte en de lange termijn.

Projectgebied

ZON moet deze vragen beantwoorden. Het programma levert daarmee ook de regionale inbreng voor het landelijke deelprogramma Zoetwater van het Deltaprogramma. Het projectgebied beslaat het gebied van de waterschappen Vechtstromen, Reest en Wieden, Groot Salland, Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe en Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Provincies Overijssel, Drenthe en Gelderland, de waterschappen, Rijkswaterstaat, de gemeenten en Vitens nemen deel in het project.

Landbouw

Ook LTO Noord doet mee want klimaatverandering heeft grote consequenties voor de landbouw. In het uitvoeringsprogramma ZON worden dan ook projecten voor de landbouw opgenomen.
Zo wordt het melkveehouderijbedrijf van maatschap Neppelenbroek uit Zuidwolde waarschijnlijk demonstratiebedrijf ‘Boeren met bodem en water’. Bij het bedrijf horen natte percelen, maar in droge zomers moet er ook worden beregend.

Plan ligt klaar

‘Ik wil het waterpeil op mijn bedrijf beter kunnen reguleren’, zegt Nico Neppelenbroek, die al een plan daarvoor op papier heeft. Daarin staan maatregelen als peilgestuurde drainage, ondiepe drainage, het verbeteren van de bodem en de aanleg van een wateraanvoersloot met een flexibel peil.
Komende zomer gaat de schop in de grond. Het project wordt deels gefinancierd vanuit ZON.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer