Polarisatie in het gewasbeschermingsdebat
Het gewasbeschermingsdebat wordt fel en emotioneel gevoerd en gekenmerkt door vindingrijke communicatie.
De verschillende groepen die fel meediscussiëren over gewasbescherming, hebben veelal dezelfde stip aan de horizon. Ze streven allemaal naar een landbouw die zonder belasting van het milieu voldoende produceert om de wereldbevolking te voeden. De routes om dat doel te bereiken, verschillen echter fundamenteel.
De landbouwpraktijk en de gewasbeschermingsindustrie geloven in een landbouw die geleidelijk minder afhankelijk is van de chemie. Groene middelen en biologische bestrijdingsmethoden moeten stapsgewijs de plaats innemen van pesticiden voor de bestrijding van ziekten en plagen.
Daarnaast zijn er de milieuorganisaties en een grote groep ecologen die wijzen op de negatieve effecten van chemische middelen voor mens, dier en milieu. Zij zijn van mening dat de landbouw al veel te lang pesticiden gebruikt en dat een snel verbod wenselijk is.
Ook wetenschappers, beleidsmakers en wetgevers zijn sterk verdeeld over de gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen. Het lijkt erop dat elk onderzoek met bewijs voor bepaalde standpunten aanleiding is voor een tegenonderzoek met toch weer andere conclusies.
De discussie spitst zich toe op neonicotinoïden en glyfosaat. Neonicotinoïden worden genoemd als oorzaak voor bijensterfte en de lage populatiestand van nuttige insecten en boerenlandvogels. Glyfosaat is volgens de wereldvoedselorganisatie WHO kankerverwekkend, maar de Europese voedselautoriteit EFSA spreekt dit juist tegen.
Beeldvorming speelt een grote rol. De juiste wijze van communiceren en het beïnvloeden van de politiek en de publieke opinie lijken belangrijker dan het wetenschappelijke bewijs. Tegenstanders adopteren niet voor niets de aaibare honingbij als symbool voor hun standpunten of melden dat Duits bier verontreinigd is met glyfosaat.
Anderzijds steken chemieconcerns veel energie in het afzwakken van de gevolgen van het middelengebruik. Zij verwijten tegenstanders chemofobie en wijzen alsmaar op de hoge producties van de landbouw dankzij de chemie.
Veel betrokkenen zijn het er inmiddels over eens dat de polarisatie in het gewasbeschermingsdebat contraproductief werkt. Voor waarheidsvinding is behoefte aan breedgedragen onderzoek met resultaten die niet beïnvloed zijn door emotionele argumenten of door commerciële belangen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2014, P.O.A.
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Woensdag21° / 13°80 %
-
Donderdag22° / 13°20 %
-
Vrijdag24° / 14°20 %