LTO start proef met andere middelenaanpak

Onder de hoede van LTO Nederland beginnen dit jaar vijf proeven met een systeemaanpak gewasbeschermingmiddelen. Bij deze pilots is het de bedoeling om duurzame oplossingen te vinden voor knelgevallen bij de plantgezondheid.

LTO+start+proef+met+andere+middelenaanpak
© Nieuwe Oogst

Uitgangspunten daarbij zijn om het gewas gezond te houden met preventieve maatregelen. Voorbeelden zijn de start van een teelt in een gezonde bodem met goed uitgangsmateriaal en daarnaast de inzet van groene middelen.

Correctiemiddel

Alleen in het uiterste geval en al is aangetoond dat alle nodige stappen zijn gezet om het gewas te beschermen, kan in extreme omstandigheden een correctiemiddel worden gebruikt waarvoor geen reguliere toelating is.

'Het idee is dat een optimaal systeem, waarin telers risico kunnen en durven nemen met als stok achter de deur een correctiemodel dat geen reguliere toelating heeft, minder milieubelasting kan geven', zegt voorzitter Joris Baecke van werkgroep Plantgezondheid van LTO Nederland.

'Minder dan een systeem met middelen met reguliere toelating waarin telers zich geen risico kunnen veroorloven omdat geen correctiemiddel beschikbaar is.'

Steun

De proeven hebben de steun van het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto).

Baecke zegt dat vooruitstrevende telers bij de vergroening worden betrokken bij de proeven. Welke sectoren en welke knelpunten aan bod komen in de pilots is nog niet duidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer