Ombudsman+uit+kritiek+toelating+middelen+EU
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ombudsman uit kritiek toelating middelen EU

De Europese ombudsman Emily O'Reilly is kritisch over toelatingsbeleid van werkzame stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie (EU). Een aantal werkzame stoffen zou zonder een compleet dossier zijn toegelaten.

Voor een nog betere inschatting van het risico zou nog aanvullende informatie (confirmatory data) nodig zijn. O'Reilly concludeert dit na een klacht die het Pesticide Action Network (PAN Europe) in 2012 indiende.

PAN Europe vertegenwoordigt zeshonderd milieuorganisaties. Het netwerk beweerde dat de goedkeuring van stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen niet altijd in overeenstemming is met de wetgeving.

Controle Ctgb

Voor een werkzame stof, waarvoor de Europese Commissie een confirmatory data heeft aangevraagd, controleert in Nederland het Ctgb goed of deze informatie ook tijdig wordt geleverd.

'De ervaring van de afgelopen jaren is dat de aanvrager deze gegevens altijd levert', stelt Hans van Boven van het Ctgb. 'Voor een toegelaten middel geldt dat alle informatie bekend is. Het middel is bij juist gebruik veilig.'

Meer data nodig

Jo Ottenheim van Nefyto verwacht dat bij de beoordeling van werkzame stoffen in het vervolg meer data nodig zullen zijn voordat een dossier compleet is.

'Als dit doorzet kan het langer duren voordat een gewasbeschermingsmiddel op de markt komt. Je moet dan niet denken aan maanden, maar eerder aan seizoenen', zegt Ottenheim.

'Het remt de komst van nieuwe middelen. De milieuorganisaties steken hiermee in hun eigen buik, want voor het milieu werkt het averechts.'

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer