%27Behoefte+aan+onafhankelijke+plantenartsen%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Behoefte aan onafhankelijke plantenartsen'

Louise Vet van NIOO-KNAW vindt dat deskundige plantenartsen gewasbeschermingsmiddelen op recept zouden moeten voorschrijven.

Volgens de directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is er behoefte aan onafhankelijk advies, waarbij middelen alleen worden toegepast als er geen alternatieven zijn.

Tijdens symposium 'Van chemie naar ecologie' vorige week in Amsterdam gaf Vet een toelichting op haar visie op de gewasbescherming vanaf 2020 en verder. 'De landbouw moet minder afhankelijk worden van de chemie.'

Prioriteit EU

Vet is van mening dat de Europese Commissie in de EU prioriteit moet geven aan ecologische gewasbescherming. Daarbij gelooft ze niet in volledig gangbaar of volledig biologisch. 'De waarheid ligt ergens in het midden.'

'We hebben een landbouwsysteem nodig waarbij voorkomen belangrijker is dan bestrijden. Doel moet zijn optimalisatie van de teelt en niet maximalisatie van de productie', stelt Vet. Zij pleit voor het stimuleren van natuurlijke afweersystemen, met veel aandacht voor biologische bestrijders.

Laag risico

Aan de andere kant moet er ook ruimte zijn om gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico toe te passen als dat nodig is. 'Daarvoor is onafhankelijk advies nodig.'

Verder moet de Europese politiek volgens Vet aansturen op extensivering van de gewasproductie. 'Dat kan alleen door faire prijzen voor de gewastelers na te streven.' De wetenschapper noemt het huidige systeem van prijsvorming morbide.

IPM 2.0

Het is tijd voor IPM (Integrated Pestmanagement) 2.0, vindt Vet, met een belangrijke rol voor moderne technieken als precisielandbouw en gmo. Zij vindt dat ook de biologische landbouw gebruik zou moeten maken van gmo-techniek voor het inkruisen van bijvoorbeeld resistenties.

'Voor de ontwikkeling van een ecologische benadering van de gewasteelt moeten we samen optrekken met de chemische industrie. We hebben nu eenmaal een gezamenlijk doel.'

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer