'Na hoge superheffing veel fosfaatrechten'

Ronnie Schellekens (30) uit Goirle had zijn nieuwe stal voor de peildatum van 2 juli 2015 net vol staan met koeien. Hij moest 65.000 euro aan superheffing betalen. ‘Ik ben blij dat ik daar nu fosfaatrechten voor terugkrijg.’

%27Na+hoge+superheffing+veel+fosfaatrechten%27
© Bart van Hattem

‘Een moeilijke en onzekere tijd’, noemt de melkveehouder de periode voorafgaand aan de invoering van de fosfaatrechten. ‘Het is goed dat er nu eindelijk een besluit is genomen.’

Zijn bedrijf groeide vanaf 2012 tot eind juni 2015 van 70 koeien naar 135 koeien. Hij molk flink over zijn quotum heen en betaalde 65.000 euro aan superheffing.

Lage melkprijs

‘Daarna volgde nog eens een lage melkprijs. Onze bedrijfsresultaten waren vorig jaar dus niet bepaald gunstig. Ondanks de vele kosten ben ik blij dat ik er nu fosfaatrechten voor terugkrijg.’ Schellekens beschikt over voldoende grond om zijn mest op te plaatsen.

De komende jaren wil de melkveehouder zijn bedrijf verder optimaliseren. Hij streeft naar een lage kostprijs en zet in op lage voerkosten. ‘Ook wil ik zoveel mogelijk kilo melk per robot produceren. Onze twee robots moeten maximaal worden benut.’

Vet- en eiwitgehalte

Daarnaast probeert de ondernemer het vet- en eiwitgehalte in de melk te verhogen om daarmee meer melkgeld te ontvangen. Binnen drie maanden steeg het vetgehalte van 4,10 procent naar 4,40 procent. Het eiwitgehalte ging van 3,40 procent naar 3,60 procent.

‘We voeren bierbostel en we hebben een goede gras- en maiskuil. Bierbostel is helaas rijk aan fosfor, maar wel goed voor de gezondheid van de koe en gehaltes in de melk.’

Kringloopwijzer

Schellekens werkt via het Opticow-programma van ZLTO aan de Kringloopwijzer. Het geeft hem meer inzicht in de kringlopen op zijn bedrijf en het BEX-voordeel. Ook ziet hij waar zijn valkuilen en kansen liggen. ‘We voeren nog relatief veel krachtvoer. Dat moet omlaag.’

• Lees ook de ervaringen van Jacob Willig, Jos Klumpers, Jan van der Staak, Siebe Klaas Bokma en Wilbert Ruitenberg

• Kijk voor al het nieuws over fosfaatrechten in ons fosfaatrechtendossier

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer