Schreijer: Crisisgeld naar varkenshouderij

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil dat geld uit de crisisreserve van de Europese landbouwbegroting wordt gebruikt om de financiële problemen in de varkenshouderij aan te pakken. Dit zei de Twentse Europarlementariër tijdens een debat met Eurocommissaris Hahn.

Schreijer%3A+Crisisgeld+naar+varkenshouderij
© Europees Parlement

'De crisisreserve is er voor alle sectoren in nood, zoals op dit moment in de varkenshouderij het geval is', aldus Schreijer-Pierik.

Uit balans

Sinds het begin de Russische boycot is de verhouding tussen vraag en aanbod op de varkensmarkt volledig uit balans geraakt. 'Er moet dan ook zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden voor de boycot', stelt Schreijer-Pierik.

Tegelijkertijd moet er volgens de Europarlementariër ook naar andere mogelijkheden worden gekeken om de sector te ondersteunen. Geld uit de crisisreserve kan worden ingezet om varkenshouder te begeleiden die willen stoppen, een doorstart willen maken, of hun bedrijf willen verbreden, vindt Schreijer.

Gelijk speelveld

Ook de hoge Nederlandse kostprijs speelt varkenshouders parten, geeft Schreijer aan. Waar milieu- en dierenwelzijnseisen in Duitsland en Denemarken slechts 7 cent aan extra kosten met zich meebrengen, is dat in Nederland 20 cent.

Dit is volgens Schreijer-Pierik het directe gevolg van de strenge implementatie van Europese wet- en regelgeving door de Nederlandse overheid. 'Het ontbreekt de varkensmarkt dan ook volledig aan een Europees gelijk speelveld.'

Doekje voor het bloeden

De 10 miljoen euro die de varkenshouderij afgelopen jaar via het kabinet van de Europese Commissie kreeg, is niet goed terecht gekomen volgens de Europarlementariër.

'Het geld heeft de situatie voor de boer niet structureel verbeterd en mag dan ook vooral worden gezien als een doekje voor het bloeden', aldus Schreijer in haar motivatie waarom crisisgeld moet worden vrijgemaakt voor de varkenshouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer