'Varkenssector moet eigen crisis oplossen'

Alleen de markt kan de problemen van de overproductie in de varkenshouderij oplossen en niemand anders. Dat stelt Dick Veerman deze week in een column op Foodlog.

%27Varkenssector+moet+eigen+crisis+oplossen%27
© nieuwe oogst

Problemen zijn er om te worden opgelost. Volgens analisten van Rabobank is de overproductie in China opgelost door 10 miljoen beren en zeugen te ruimen, stelt Veerman op Foodlog.

In Europa draait het om de race om de laagste kostprijs. Om die reden worden boeren aangemoedigd tot schaalvergroting. Een extra schaalvergroting is nodig om de kosten voor extra welzijnseisen te kunnen financieren.

Door de hieruit voortvloeiende toename in aanbod zakt de opbrengstprijs. 'Zelfs nu die opbrengstprijs onder de kostprijs schiet, laten we de situatie gewoon voortbestaan. Dat is de kern van de huidige crisis in de EU', schetst Veerman.

Regie ontbreekt

'Binnen Europa kan niemand meer beslissen welk land en welke boeren hun productie moeten afbouwen', schrijft Veerman. Sommige landen, zoals Nederland, zijn sterk afhankelijk van export en dumpen hun producten in het buitenland.

'Zelfvoorzienende landen als Frankrijk zijn hier de dupe van, doordat andere landen varkensvlees fors onder de referentieprijs aanbieden. Varkenshouders en de regering eisten die hoge referentieprijs, maar prijzen zichzelf daarmee uit de markt.

'Het verschil tussen Europa en China? Wij zetten de boer aan tot overproduceren, maar reduceren het aanbod niet als dat te groot is geworden. Dat heeft als gevolg dat we de boeren in het ene land die in het andere economisch laten uitmoorden. Frankrijk zou zijn varkens geheel in eigen land af kunnen zetten, als wij de prijzen maar niet zouden verpesten', aldus Veerman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer