Mate besmetting chitwoodi valt mee

Uit de grondanalyses van de vrijwillig bemonsterde percelen door PVM blijkt dat een derde van de percelen besmet is met M. chitwoodi.

Mate+besmetting+chitwoodi+valt+mee
© Nieuwe Oogst

Geen enkele van de percelen bleek aantoonbaar besmet met M. fallax. Dit meldt het samenwerkingsverband PVM (pootgoedversterkingsmaatregelen).

De vrijwillige bemonstering van de percelen loopt parallel aan een correlatieonderzoek door keuringsdienst NAK. Doel is dat de betreffende percelen een vrijstelling krijgen voor partijbemonstering na de oogst. Daarvoor is goedkeuring nodig van NVWA.

Juveniele aaltjes

Uit het PVM-onderzoek blijkt dat op de besmette percelen de mate van besmetting meevalt. Het aantal gevonden juveniele aaltjes is beperkt en in de meeste gevallen is tenminste de helft van de percelen niet besmet.

Volgens PVM lijkt het erop dat de methode van intensieve bemonstering een uitstekende methode om haarden met M.chitwoodi-bemsttingen te lokaliseren. Telers krijgen beter in beeld welke specifieke plekken op hun bedrijf ze beter kunnen mijden voor de teelt van pootgoed.

Resultaten bemoedigend

Ondanks de onzekerheid over een eventuele vrijstelling voor de partijbemonstering na de oogst noemt PVM de eerste resultaten van de intensieve grondbemonstering bemoedigend. PVM gaat er daarbij vanuit dat vooral percelen in aangewezen chitwoodi-gebieden bemonsterd zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer