Extra inspectie welzijn op paardenbedrijven

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren vanaf nu extra inspecties uit bij maneges, pensionstallen, fokkerijen en opfok- handel- en trainingsstallen.

Extra+inspectie+welzijn+op+paardenbedrijven
© Nieuwe Oogst

De inspecteurs controleren of de bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn en identificatie en registratie (I&R) van de paarden. LTO vindt vooral dat laatste van groot belang. 'Gelet op de dierziektenbestrijding is het goed dat paarden zijn te traceren en te identificeren', stelt Riet de Graaf, voorzitter van de LTO vakgroep Paardenhouderij.

Huisvesting van paarden

Paardenhouders moeten zich houden aan de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren. Inspecteurs kijken bij de inspectie bijvoorbeeld of de paarden voldoende ruimte hebben en of er voldoende licht is in de stallen.

Verder moeten de dieren een schone en droge ligplek hebben en mogen er in de stallen geen uitstekende scherpe randen zijn waar de dieren zich aan kunnen verwonden.

Paspoort

Alle paarden die ouder zijn dan 6 maanden moeten een paardenpaspoort en een chip hebben. Paarden met een paspoort van voor 1 juli 2009 mogen in plaats van een chip ook beschikken over een DNA-profiel danwel een ingetekende schets.

Het paardenpaspoort moet voorzien zijn van een hoofdstuk medische behandelingen waarin de gegevens over medicijngebruik staan. Het medicijngebruik is belangrijk bij het bepalen of een paard geslacht mag worden voor humane consumptie.

Het paardenpaspoort moet altijd in de nabijheid van het paard aanwezig zijn. Paardenhouders die de Wet dieren of het Besluit houders van dieren overtreden kunnen afhankelijk van de ernst van de overtreding een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete krijgen.

Proces-verbaal

Bij ernstige overtredingen en bij overtredingen van de Regeling identificatie en registratie van dieren maakt de NVWA proces-verbaal op. Daarnaast kan de NVWA ook bestuursrechtelijk optreden tegen overtredingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer