Vrije val peenmarkt zet door

De prijzen voor B-peen zakken deze week weg tot een niveau van 2 tot 5 euro per 100 kilo.

Vrije+val+peenmarkt+zet+door
© Nieuwe Oogst

LNCN noteerde gemiddeld 1,50 euro minder voor B-peen dan vorige week. Daarmee krijgt de vrije val van de peenmarkt opnieuw een vervolg.

In week 10 nog betaalden afnemers voor de grove peen prijzen van maximaal 18 euro per 100 kilo. Dat werd daarna gestaag minder en met name de laatste vier weken daalden de peennoteringen wekelijks met 1,50 tot 2 euro.

Vroeg voorjaar

Belangrijkste oorzaak van het wegvallen van de peenprijs is het vroege voorjaar. Daardoor komt met name het aanbod van vroege peen in Frankrijk, Spanje, Italië en Israël eerder op gang dan normaal. Het betekent extra concurrentie voor de Nederlandse bewaarpeen.

Bijkomstig nadeel is dat door het relatief warme weer in West-Europa de consumptie van peen aanzienlijk afneemt. Duitse marktanalisten becijferden dat de consumptie van peen in Duitsland in maart 2014 40 tot 50 procent lager was dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Redelijke kwaliteit

Vanwege de lage consumptie en de grotere concurrentie is er teveel Nederlands aanbod op dit moment. De kwaliteit van de peen is overigens nog redelijk. Peen van minder kwaliteit is veelal al eerder in het seizoen afgeleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer