Met+grote+huiskavel+meer+gras+in+rantsoen
© Ulco Wesselink

Met grote huiskavel meer gras in rantsoen

Een rantsoen met '90 procent-grasdieet' is weliswaar niet haalbaar, maar 80 procent wel als de huiskavel groot genoeg is voor weidegang. Het aandeel gras kan dan ook best omhoog ten opzichte van het huidige niveau.

Dat blijkt uit de resultaten van het westelijke project '90 procent-grasdieet' dat is begeleid door PPP-Agro Advies en het Veenweiden Innovatie Centrum in opdracht van het programmabureau West-Utrecht. De afgelopen twee jaar zijn zeven melkveehouders in het Utrechtse veenweidegebied hierbij betrokken geweest.

Slechts één kwam tot een score van 92 procent gras in het rantsoen. Maar deze veehouder houdt MRIJ-koeien, ook voor de vleesproductie. De anderen haalden tussen de 60 en 80 procent. Een hoger percentage blijkt moeilijk haalbaar voor een goede melkproductie.

Krachtvoer

Toch is de belangrijkste conclusie dat het aandeel gras in het rantsoen best omhoog kan ten opzichte van het huidige niveau. Het krachtvoerverbruik kan bij de meeste veehouders nog worden verlaagd zonder dat het ten koste gaat van de melkproductie.

Ook is er nog een mineralenefficiëntie haalbaar in de keuze van bijproducten naast een weiderantsoen of kuilgrasrantsoen. Een lage krachtvoergift (10 procent) is haalbaar naast onbeperkt weidegang, mits de huiskavel groot genoeg is, stelt begeleider Linda Brouwer van PPP-Agro Advies.

Mee

De zeven melkveehouders ervaren verder dat door optimalisatie van weidegang de grasproductie toeneemt. Ook is de bodemgesteldheid te verbeteren door een goede ontwatering en het bekalken van de percelen.

Brouwer: 'De mineralen in de graskuil laten veel zien van de kwaliteit van de bodem. Veehouders doen er goed aan te kijken welke bestanddelen erin zitten en hoe deze beschikbaar komen.'

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer