Wat remt boer te switchen naar biologisch?

Biologisch boeren is onvoldoende in trek om de groeiende consumentenvraag naar die producten bij te benen.

Wat+remt+boer+te+switchen+naar+biologisch%3F
© Nieuwe Oogst

Deze opmerkelijke conclusie trok Bionext-directeur Bavo van den Idsert deze week voor de camera’s van NieuweOogst.tv op de Zwolse Bio-beurs.

De biologische consumptie stijgt jaarlijks met 15 procent. In plantaardig komt het aantal omschakelaars op gang met veertig bedrijven. Binnen twee jaar – de periode van omschakeling – dragen zij bij aan de productie.

Bij benen

Bionext stelt dat het in dierlijke sectoren lastig is om de vraag naar biologisch bij te benen. Slechts vijftien bedrijven maken de switch naar deze bedrijfsvorm. Bestaande biologische boerderijen breiden uit om in te spelen op de populariteit van dit segment.

De grote vraag is waarom betrekkelijk weinig bedrijven omschakelen. Natuurlijk leven er bezwaren als de lange overbruggingsperiode en investeringsverplichting. Financiële motieven zijn op zichzelf onvoldoende om de switch te maken. Er is ook een drive nodig vanuit de waarde van het biologische systeem.

Afzet

Diverse bezoekers die voor het eerst de Bio-beurs bezochten – ook boeren en tuinders – toonden zich verrast door de verfrissende ambiance en optimistische stemming. Veel aandacht voor presentatie en marketing en verbindingen in de keten. Veel boeren zijn zelf bezig met de afzet.

Diverse boeren die de overstap maakten, verkozen die route omdat de trend naar massaliteit en efficiëntie in de gangbare landbouw hen tegenstaat. De maatschappelijke waardering van biologisch bezorgt hun extra arbeidsvreugde.

Gemiste kans

Mede vanuit die optiek is het een gemiste kans dat niet meer collega’s overwegen om over te schakelen naar een productiewijze die op veel fronten de wind mee heeft.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer