Waarover+praten+wij%3F
Column
© NO

Waarover praten wij?

In deze tijd kijken bollenkwekers terug op het afgelopen jaar. Verder willen we graag de punten benoemen die beter kunnen: plantdichtheid, tijdstip van planten, grondbewerkingen, spuitschema en dergelijke.
Ieder jaar weer anticiperen op veranderd toelatingsbeleid. En verder even rust en bijkomen na een moeizaam seizoen waar naarmate de tijd vorderde de weersomstandigheden al maar slechter werden. Partijen bemonsteren en toch maar weggooien bij tegenvallers.
De hele wereld wordt door virussen in bedwang gehouden. Niet alleen in de bollenteelt. In Midden- en Zuid-Amerika heerst het zikavirus. Interessant om de reacties in de media te lezen. Ook daar wordt meteen naar pesticiden gegrepen om die ellendige mug te doden.
Tja, wat doe je dan? Moeten alle jonge gezinnen wachten met kinderen krijgen tot de mug is uitgeroeid of tot er een antiserum is om de mensen mee in te kunnen enten? Dat is allemaal niet zomaar klaar.
Zoals in de bollenteelt de luizen een virus overbrengen, doet een mug daar hetzelfde. Wij gebruiken minerale olie om de planten te beschermen en laten de luizen in leven. Hiervoor was erg veel onderzoek nodig. En ondernemers die risico's durven nemen.
Of zouden uiteindelijk de virussen de mensheid overwinnen? Dat laten we toch zeker niet gebeuren. Zolang we nog kennis, middelen en inspiratie hebben, geven we ons niet gewonnen.
Juist omdat het in het bollenvak allemaal zo spannend is, komen ondernemers en medewerkers deze tijd bij elkaar in studieclubs en vergaderingen. Ook bezoeken we de omwonenden van de percelen voor dit jaar om uit leggen wat voor werkzaamheden we gaan uitvoeren en in welke maand. En we houden rekening met elkaar.
Planten, beregenen, spuiten en oogsten. Sommige mensen kunnen ervan genieten wanneer er wat leven in de brouwerij is. Anderen ergeren zich aan al dat gedruis van trekkers en machines. Steeds met elkaar kijken waar we het beter kunnen doen. Hier zijn legio voorbeelden van. En ja, daar nemen we de tijd voor.
Elkaar meenemen en nooit opgeven, want dat is voor ons geen optie. Daarover praten wij.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer