LTO%3A+extra+eisen+ritueel+slachten+onwenselijk
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

LTO: extra eisen ritueel slachten onwenselijk

LTO-vakgroep Schapenhouderij verwacht dat de extra eisen voor rituele slacht het doel voorbij schieten. 'Die zijn niet goed voor het dierenwelzijn en de werkgelegenheid', stelt voorzitter Jeljer Wynia.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) stelt onder meer extra eisen rond het aantal ritueel te slachten dieren, het toezicht hierop en het alsnog bedwelmen bij het uitblijven van snel bewustzijnsverlies van het dier.

Verder moet het ritueel geslacht vlees als dusdanig worden gemarkeerd, waardoor de koper van regulier vlees zeker weet dat het dier is bedwelmd.

Goed en professioneel

Wynia is voorstander van een goede en professionele manier van slachten. Toch schieten deze regels het doel voor bij, denkt hij.

'Dit kost werkgelegenheid, omdat de eisen strenger worden. De vraag naar ritueel geslacht vlees blijft echter.'

Illegale circuit

De vakgroepvoorzitter verwacht dat met de maatregelen de kansen op het verdwijnen van bijvoorbeeld schapen in het illegale circuit groter worden.

Verplaatsen van levende dieren naar het buitenland wordt daarmee in de hand gewerkt. 'Onnodig transport is niet goed voor het dierenwelzijn, maar ook is het de vraag of de dieren daar zo goed worden behandeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer