Aanhoudingen+voor+illegale+slacht+schapen
© Douwe Korting

Aanhoudingen voor illegale slacht schapen

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de politie hebben zondag in Heusden 4 mensen aangehouden op verdenking van het illegaal slachten van 4 schapen voor het offerfeest.

Het viertal slachtte de schapen in een niet hiervoor aangewezen slachthuis. Ook hadden de schapen geen verplichte oormerken, waardoor de herkomst niet kon worden bepaald. Noch kon worden vastgesteld of de dieren geschikt waren voor consumptie.

De illegale slacht kwam aan het licht tijdens een controle van de nVWA. Het vlees is op last van de nVWA vernietigd en 2 nog levende schapen zijn in beslag genomen.

Slachterijen

Alleen in aangewezen slachthuizen mogen dieren zonder verdoving worden gedood. Overtreding kan leiden tot een boete van maximaal € 67.000, een taakstraf of een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Offerfeest

Volgens de nVWA zullen er deze week in verband met het Offerfeest ongeveer 75.000 schapen en geiten en 4000 runderen ritueel worden geslacht. Dit gebeurt in bijna 100 slachthuizen onder toezicht van een dierenarts van de nVWA.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer