Zonder krachtvoer productie op peil houden

Een groot aantal melkveehouders overweegt momenteel een omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering. Zij zullen hun werkwijze compleet moeten veranderen. Het melkvee zal onder meer moeten wennen aan een ander dieet.

1Wat zijn de drie grootste veranderingen waaraan een omschakelaar moet wennen?

De gezondheidszorg voor het melkvee en het voeren van de dieren vergen een andere aanpak. Ook het bewerken van de grond voor gras en mais zal meer tijd vragen. Boeren die hun eigen mais telen, zullen veel werk hebben aan onkruidbestrijding. Dat is een vak apart, daar moet je bovenop zitten.

2Wat maakt het voeren voor een biologische melkveehouder zo anders?

Het verschil zit 'm vooral in het veel minder voorhanden hebben van krachtvoer. Biologische soja is minder beschikbaar en veel duurder. Ook is er geen aanbod van perspulp. Er is uiteraard biologisch gras en mais.
Soms komt er een partij afgekeurde biologische consumptieaardappelen vrij. Een melkveehouder omschrijft dat als een 'gelukje'. Voor een biologische melkveehouder is het hierbij zoeken naar een balans tussen kosten en melkproductie.

3Toch is biologisch lucratiever?

Per saldo is de opbrengst voor een biologische melkveehouder momenteel hoger. Maar je blindstaren op de hogere melkprijs is onverstandig. De kosten voor een biologische bedrijfsvoering liggen hoger en de melkopbrengst van het vee is lager. Het is een rekensommetje dat ieder voor zich moet maken.

4Zijn er ook boeren die afhaken in het omschakelproces?

Het omschakelen naar biologisch neemt zo'n anderhalf à twee jaar in beslag. De laatste jaren zijn maar weinig melkveehouders afgehaakt. Wel zijn er boeren die het proces onderschatten en er te makkelijk over dachten.
Economische redenen om terug te keren naar gangbaar zijn er ook niet, want de gangbare melkprijs ligt een stuk lager.

5Hoe ziet de toekomst voor biologisch eruit?

Zeer florissant, als we marktonderzoekers moeten geloven. In ons land houdt de gestage omzetgroei in biologische zuivel, inclusief kaas, aan. In 2014 groeiden de verkopen in supermarkten met 4 procent naar 110 miljoen euro. De meest recente cijfers over 2015 tonen in de eerste 36 weken een plus van 5 procent naar 85,5 miljoen euro.
De grootste vraag naar biologisch komt echter uit het buitenland. In Zweden steeg de consumptie van biologische voeding vorig jaar met maar liefst 40 procent. Daar begon de groeispurt in 2013 als gevolg van een aantal voedselschandalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer