%27Marktpositie+WKK+nog+steeds+slecht%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Marktpositie WKK nog steeds slecht'

De marktpositie van netleverende warmte-krachtkoppeling (WKK) in de glastuinbouw is ten opzichte van het voorjaar van 2015 amper veranderd en nog steeds slecht. Dat zegt Rob van der Valk, specialist energie bij LTO Glaskracht Nederland.

De overcapaciteit met alle oude en de nieuwe kolencentrales werkte vorig jaar sterk door op de Nederlandse elektriciteitsmarkt.

Eind 2015 is echter ruim 1.600 MWe aan kolenvermogen uit de markt gehaald en dit vermindert de overcapaciteit, aldus Van der Valk, maar het wegvallen van de belasting op kolen en de recente lage brandstofkosten houden druk op de ketel.

Middellange termijn

Op de middellange termijn, een periode van zo'n vier jaar, verbetert de situatie door een verwachte hogere CO2-prijs, het uit bedrijf nemen van bruinkool en kerncentrales in Duitsland en een grotere behoefte aan flexibel vermogen in Nederland.

Een marktanalyse met het Energy Market Forecast model van Energy Matters laat zien dat door toenemend aanbod van duurzaam vermogen vanaf 2018 de behoefte aan flexibel vermogen stijgt.

Prijspieken

Op nieuwe momenten, in de nachten en weekends, ontstaan prijspieken bij wegvallende duurzame opwekking. Investeren in nieuwe WKK voor alleen netlevering is doorgaans tot 2019 niet rendabel, meent Van der Valk.

Voor de langere termijn wordt een grotere spreiding van elektriciteitsprijzen verwacht waardoor de markt verbetert.

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer