EFSA bevestigt risico neonics

Gewasbehandelingen met neonicotinoïden vormen een risico voor de gezondheid van bijen, bevestigt de Europese Voedselautoriteit EFSA.

EFSA+bevestigt+risico+neonics
© EFSA

EFSA publiceerde deze week herbeoordelingen van de middelen clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam. Het betreft de risicobeoordeling op bijen voor alle andere toepassingen dan bodem- en zaadbehandeling.

In een persverklaring meldt EFSA dat in gevallen van een complete herbeoordeling grote risico's voor bijen zijn geïdentificeerd of niet kunnen worden uitgesloten. In andere gevallen is voor een volledige risicobeoordeling nog informatie nodig.

Glastuinbouw

De beoordeling van glastuinbouwtoepassingen wordt door EFSA als nauwelijks risicovol gezien voor bestuivers. Bij de hele herbeoordeling is gebruik gemaakt van nieuwe, nog niet door de Europese Commissie, vastgestelde richtlijnen voor de vaststelling van risico's voor bestuivers.

Twee jaar geleden nam de EC het besluit om de genoemde drie neonicotinoïden tijdelijk te verbieden in gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen. Het betreft onder meer zonnebloemen, maïs, koolzaad, fruit en enkele groentegewassen.

Later kwamen op dat tijdelijke verbod enkele aanpassingen voor het gebruik onder glas en in wintergraan. Ook zijn alsnog bespuitingen toegestaan in gewassen na de bloei.

Evaluatie EC

Het is de bedoeling dat de EC het besluit tot het tijdelijke verbod dit jaar evalueert. EFSA vraagt daarvoor nationale autoriteiten, onderzoeksinstellingen, fabrikanten en andere belanghebbende partijen om voor 30 september relevante informatie aan te leveren.

Voor Greenpeace is de berichtgeving van EFSA alvast aanleiding om op te roepen tot uitbreiding van het verbod op gewasbeschermingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor bijen en andere bestuivende insecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer