Telers+wijzen+Van+Dam+op+goede+middelen
Nieuws
© Fotostudio GJ Vlekke/Fotovak BV;

Telers wijzen Van Dam op goede middelen

Eenvoudigere toelating van natuurlijke middelen en meer onderzoek zijn essentieel voor de toekomst van de sierteeltsector.

Die boodschap gaven telers, LTO Glaskracht en LTO Nederland mee aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) tijdens een werkbezoek aan de glastuinbouw in het Westlandse De Lier.

De bewindsman was te gast bij Arcadia Chrysanten, waar hij werd ontvangen Steef van Ruijven en René Eikelenboom, die de titel ‘Growers of the Year mogen dragen.

Arcadia legt zich toe op een breed assortiment tros- en pluischrysanten. Bij het bezoek waren ook aanwezig voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland en bestuurder Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland.

Trips

Veel aandacht ging uit naar de geïntegreerde aanpak van spint, mineervlieg en trips. Van de kant van zowel LTO Glaskracht als beide ondernemers werd de noodzaak benadrukt van goed werkende correctiemiddelen.

Eenvoudigere toelating van natuurlijke middelen en meer onderzoek zijn daarom essentieel voor de toekomst van de sierteeltsector.

Onmogelijke uitdaging

'De markt eist schone producten. Door het voortdurend verdwijnen van effectieve middelen, wordt dit voor chrysantentelers een bijna onmogelijke uitdaging. Minder goed werkende middelen moeten steeds meer worden gebruikt en dat is niet wenselijk. De bestrijding van trips wordt steeds moeilijker', aldus Eikelenboom.

Dialoog

Naast gewasbescherming kwamen onder meer de afzet voor sierteeltproducten, de energievoorziening via ‘Het Nieuwe Telen’ en plantgezondheid aan de orde.

Van Dam bezocht de kwekerij mede ter voorbereiding van de Dialoog Duurzame Gewasbescherming, die woensdag plaatsvindt. Hierbij staat de versnelling van duurzame gewasbescherming door onder meer ketencertificering centraal.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer