EZ+afzijdig+in+Global+GAP%2Ddiscussie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EZ afzijdig in Global GAP-discussie

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) blijft afzijdig in de discussie over de haalbaarheid van de nieuwe eisen voor de Global GAP-certificering.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief zijn vragen van SGP-Kamerlid Eibert Dijkgraaf over de aanscherping van de mestregels.

Volgens Van Dam is het aan de partijen in de Nationale Technische Werkgroep Global GAP om aan te geven of maatregelen wel of niet haalbaar zijn. Als dit niet het geval is, kan de sector zelf alternatieven aangeven, mits ze passen binnen de eisen voor voedselveiligheid.

Technische Werkgroep

In de werkgroep voor Global GAP zijn diverse sectororganisaties, waaronder ook LTO, vertegenwoordigd. EZ heeft hierin geen zitting en vervult ook geen adviserende rol, stelt Van Dam.

De staatssecretaris verbaast zich erover dat de landbouwsectoren verrast over de nieuwe regels voor Global GAP. Hij stelt dat binnen de werkgroep de sectoren steeds worden geïnformeerd over voorstellen voor nieuwe maatregelen.

Misbruik machtpositie

Op een vraag van SGP over misbruik van de economische machtpositie door supermarktketens bij het opstellen van eisen vanwege voedselveiligheid, antwoordt Van Dam dat hij ervan uitgaat dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) handhavend optreedt als daar aanleiding voor is.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer