Overleg muizenverzekering

LTO Noord gaat bij leden inventariseren of er behoefte is aan een verzekering voor muizen en andere plaagdieren. LTO is in overleg hierover geweest met het Verbond van Verzekeraars.

Volgens LTO-beleidsadviseur Wiebren van Stralen zitten er nog wel haken en ogen aan een onderlinge langjarige verzekering. Zo vindt hij het minimumaantal van duizend boeren dat deel moet nemen aan de verzekering fors.
Bovendien kost het de ondernemers voor elke hectare die ze willen verzekeren zo’n 100 euro.
Het weer had grote invloed op de plaag. In 2014-2015 was de zomer droog en het najaar zeer droog. De muizenplaag in Friesland ontstond op open klei-op-veengronden met een drooglegging van meer dan 80 centimeter, blijkt uit deze week gepresenteerd onderzoek van Altenburg & Wymenga, Wageningen UR en Wetterskip Fryslân.
Om een volgende keer de schade te beperken, bevelen de onderzoekers naast een signaleringssysteem preventieve maatregelen aan als het verhogen van de waterpeilen, meer beweiding en intensiever maaien.
Ook pleiten de onderzoekers voor het bevorderen van predatoren en het voorkomen dat gras lang de winter ingaat.
In 2014-2015 leden vooral boeren in Friesland veel schade door de muizen. LTO Noord becijferde de schade op 73 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer