Olie+en+China+leggen+druk+op+graanmarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Olie en China leggen druk op graanmarkt

De lage olieprijzen en relatief slechte economische vooruitzichten voor China zorgen voor een verdere daling van de tarwenoteringen.

De Matif in Parijs noteerde deze week 164 euro per ton voor voertarwe geleverd in maart 2016. Deze notering is bijna 10 euro per ton lager dan op de eerste handelsdag van 2016.

Lage olieprijzen en een economische groei van slechts 6,9 procent in China zorgen ervoor dat de wereldwijde handel in graan en met name tarwe tegenvalt. Verder is er vanuit onder meer Argentinië en Rusland op dit moment vrij veel aanbod van tarwe, meldt RVO in het weekbericht granen.

Eerste prognose IGC

Overigens gaat het IGC (International Grains Council) in de eerste prognose voor 2016-2017 uit van een wereldwijde tarweoogst van 706 miljoen ton. Dat is zo'n 20 miljoen ton lager dan de oogst van het lopende seizoen en de laagste productie van afgelopen drie jaar.

De lagere tarweproductie wordt veroorzaakt door afname van het tarweareaal en tegenvallende groeiomstandigheden in enkele belangrijke teeltgebieden.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer