Van+Dam%3A+agrarische+export+naar+82%2C4+miljard
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Van Dam: agrarische export naar 82,4 miljard

De export van agrarische producten steeg vorig jaar met 700 miljoen naar 82,4 miljard euro. 'Binnen de Europese Unie blijft Duitsland de belangrijkste handelspartner', geeft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) aan.

De bewindsman presenteert de nieuwe ramingcijfers van LEI Wageningen UR vrijdag tijdens de Grüne Woche, de landbouwbeurs in Berlijn. De definitieve cijfers volgen in de zomer.

De agrarische export is goed voor 18,8 procent van de totale Nederlandse uitvoer, die in 2015 438 miljard euro bedroeg. Wel nam het exportoverschot af van 28,7 miljard euro naar 26,4 miljard door meer import.

Duitsland

De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie (EU). Van onze uitvoer ging in 2015 een kwart naar Duitsland, goed voor ruim 20 miljard euro.

België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn goed voor respectievelijk 10,3 miljard euro, 8,3 miljard euro, 6,9 miljard euro en 3,3 miljard euro.

Nederland exporteert binnen Europa vooral tomaten, paprika’s, komkommers, vlees, vis, zuivel en eieren.

Bloemen en planten

Bloemen en planten zijn wereldwijd erg in trek, blijkt uit de LEI-gegevens. Nederland voert voor ruim 8 miljard euro aan deze producten uit.

Verder exporteren wij voor zo’n 7,7 miljard euro aan vlees, voor 7,2 miljard euro aan zuivel en eieren, voor 6,2 miljard euro aan groente en voor 4,9 miljard euro aan fruit.

Eieren

Nederland opende vorig jaar ook verschillende nieuwe afzetmarkten. Zo kreeg ons land als enige EU-lidstaat toegang tot de Amerikaanse markt voor eiproducten, zoals eiwitpoeder voor de hamburger en softijs.

In totaal kan Nederland ongeveer 420.000 kilo eierpoeder, gemaakt van 100 miljoen eieren leveren aan de Verenigde Staten.

Appels en peren

Ons land exporteert sinds vorig jaar ook voor ongeveer 9 miljoen euro aan uien naar Indonesië en Panama. De markt naar Vietnam is verder eind 2015 geopend voor de Nederlandse appels en peren.

De verwachting is dat de export naar dat land binnen vijf jaar groeit naar zo’n 7,5 miljoen euro. De Zuid-Afrikaanse markt is voor pluimveevlees heropend. Tot nu toe is er voor 1 miljoen euro per week uitgevoerd.

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer