Gr%C3%BCne+Woche+is+ook+trefpunt
Nieuws
© Messe Berlin

Grüne Woche is ook trefpunt

De Grüne Woche in Berlijn, dit jaar van 15 tot en met 24 januari, is de grootste consumentenbeurs voor land- en tuinbouw en voeding, waar Nederland zich als exportland presenteert. De beurs is ook een ontmoetingsplaats voor bestuurders en politici, voor sector en maatschappij.

'De Grüne Woche zie ik als een kruising tussen een congres en de Landbouw RAI, die bovendien fungeert als een optimale ontmoetingsplek. Die combinatie maakt het zo bijzonder. Ik heb me er nog nooit verveeld’, zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij.
In het kielzog van de staatssecretaris van EZ – dit keer maakt Martijn van Dam zijn debuut – reist een fors aantal Nederlandse bestuurders, Tweede Kamerleden en Europarlementariërs en vertegenwoordigers uit de agri- en foodsector naar Berlijn af. Daaronder ook een delegatie van LTO Nederland onder leiding van voorzitter Albert Jan Maat.
Voornaamste reden is de Hollandse waar onder het Duitse volk te promoten en de export aan te zwengelen. 'We zijn dit jaar met maar liefst acht Kamerleden', vertelt Tweede Kamerlid en delegatieleider Ingrid de Caluwé (VVD). 'Juist om ook om het Nederlandse belang van de voedselexport te ondersteunen.'
Romijn gebruikt de trip ook om de banden met de Duitse collega’s van het Deutscher Bauern Verband (DBV) aan te halen. 'We hebben een aantal besprekingen gepland, onder meer over het GLB. Het is belangrijk om in Europa samen met de Duitsers op te trekken. Dat geeft ons een steviger positie.'
Voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij promoot namens de POV het Holland-varken in Berlijn. 'Dat hebben we vorig jaar voor het eerst neergezet. Nu is het zaak dit kracht bij te zetten door ons blijvend te presenteren. Want een groot deel van ons vlees exporteren we nog altijd binnen Europa.'
Verder vindt Douma het belangrijk eens in een informele sfeer politici en vertegenwoordigers uit de keten te spreken. 'Het komt er anders nooit van. En je hebt ze hier allemaal bij elkaar, zo'n gelegenheid komt zelden voor.'
Volgens Romijn is het belangrijk het gesprek aan te gaan met andere lidstaten, juist ook als je het niet altijd eens bent. ‘Er is ook nog zoiets als een gunfactor. Het is belangrijk dat andere lidstaten instemmen wanneer wij iets van Brussel willen. Dat bereik je niet door in Nederland te blijven en de zaken op hun beloop te laten. Het is beter erop af te gaan en met elkaar te praten.’

Verbinding

LTO-voorman Albert Jan Maat ziet de Grüne Woche als een platform waar Duitsland de verbinding tussen boer, burger, industrie en maatschappij legt. 'In de hal zie je de agriproducten liggen, in een hal ernaast worden de koeien gemolken. Mensen zien waar het voedsel vandaan komt. Nederland kan daarvan leren. Alle deelstaten laten zien wat ze met het platteland doen. De belangen van de individuele bedrijven zijn daaraan ondergeschikt.'
Het voorzitterschap van de EU zou een prima gelegenheid zijn geweest. 'We hebben net een nieuw klimaatakkoord. In Nederland hebben we als primaire sector al heel mooie resultaten gerealiseerd en projecten lopen. Laat dat dan ook zien. Daarmee kunnen we Nederland op de kaart zetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer