Beveiligingsactie groot succes

Het LTO-project om agrarische bedrijven beter te beveiligen tegen diefstal en inbraak heeft geleid tot massale investering in beveiligingsmaatregelen. Maar liefst 1,5 miljoen staken de agrariërs in beveiligingsmaatregelen.

Ilona van Harsselaar‘Uit een ledenonderzoek dat wij begin 2015 hebben uitgevoerd, bleek dat agrariërs hier vaak mee te maken hebben en er wat aan willen doen’, vertelt projectleider Johan Schuitemaker.
‘Het project ‘Beveilig Mijn Boerenbedrijf’ heeft passende, preventieve maatregelen geselecteerd om bedrijven te helpen beter te beveiligen. Ook heeft dit project bijgedragen aan bewustwording, dat je tegen criminaliteit zelf ook heel wat kunt doen. Voor een groot deel van de maatregelen kregen ondernemers de helft van hun investering terug aan subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.’
Ondernemers hebben gericht geïnvesteerd. ‘Agrarische ondernemers konden gratis een veiligheidsscan laten uitvoeren door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om de ‘kwetsbare plekken’ op hun bedrijf in beeld te krijgen. In totaal lieten bijna 1.500 boeren en tuinders een dergelijke scan maken. Op basis van deze scan konden zij een weloverwogen keuze maken in welke maatregelen zij het beste konden investeren’, vertelt Schuitemaker.
‘Achteraf is de deelnemers gevraagd wat ze van de scan vonden. Het merendeel van de ondernemers was blij met de adviezen en nieuwe inzichten en 72 procent zou de scan aanbevelen aan andere agrariërs.’

Vraag uit de praktijk

Er hebben 1.123 agrarische ondernemers geïnvesteerd in technische maatregelen. ‘Dat agrariërs massaal zijn gaan investeren in beveiliging is een goede zaak. Hiermee maken we een stap in de goede richting om de criminaliteit op agrarische bedrijven terug te dringen. Het project sloot goed aan bij de vraag uit de praktijk en is daarom een groot succes geworden’, legt Schuitemaker uit.
De voorkeur van de meeste ondernemers ging uit naar de aanschaf van een of meer beveiligingscamera’s of opritverklikkers. Daarnaast werd er geïnvesteerd in hang- en sluitwerk, mobiele objectbeveiliging (tracking & tracing), kluizen, tankalarm, SDNA-kits en pinautomaten.
Onder de aanvragers zaten 16 procent niet-LTO-leden, die weliswaar het ledenvoordeel misliepen, maar wel gebruik konden maken van de subsidieregeling. LTO-leden die investeerden, profiteerden naast de subsidie van ledenvoordeel. Dit leidde tot een gezamenlijke besparing van 179.000 euro.

Vervolg

Bijna driekwart van alle deelnemers aan het beveiligingsproject (72,4 procent) geeft aan dat zij vinden dat er een vervolg moet worden gegeven aan het project. LTO onderzoekt de mogelijkheden om ondernemers ook in 2016 te ondersteunen bij het beter beveiligen tegen diefstal en inbraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer