%27Slecht+jaar+weidevogels+polder+Mastenbroek%27
Nieuws
© Bas Wilberink-BrugMedia

'Slecht jaar weidevogels polder Mastenbroek'

De weidevogels in polder Mastenbroek bij Zwolle hebben een slecht jaar achter de rug, meldt melkveehouder Henk Pelleboer aan weekblad De Brug.

Pelleboer geeft aan dat bij 70 tot 80 procent van de eieren en jongen op zijn land sprake is van predatie. Hij heeft een bedrijf in polder Mastenbroek dat is gevestigd op de grens van gemeenten Kampen en Zwartewaterland.

Hij en andere weidevogelliefhebbers zijn daarom blij met het extra geld dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) onlangs beschikbaar stelde voor het landelijke pilotproject 'Red de weidevogels'.

Grasland

De maatregelen voor het weidevogelvriendelijk maken van het grasland zijn volgens Pelleboer hard nodig. 'Want het gaat niet goed met deze dieren.'

Hoewel hij in vier jaar tijd van twintig naar tachtig broedparen op zijn land ging, waren de afgelopen jaren matig. 'We denken dat dat dit jaar komt door het verdwijnen van de muizen, waarschijnlijk door ziekte, net op het moment dat de weidevogels in februari aankwamen.'

Hermelijnen

Hermelijnen en andere marterachtigen moesten daarom op zoek naar ander voedsel. 'Met als gevolg dat bij 70 tot 80 procent van de eieren en jongen predatie plaatsvond', weet Pelleboer.

Dat is althans zijn gedachte, want 100 procent zeker weten doet de boer het niet. 'Als onze aanname niet klopt, hebben we een probleem, want dan weet ik het echt niet. Vorig jaar was ook al geen best jaar, dus dan kan het hard achteruitgaan.'

Broedlocatie

De boer noemt polder Mastenbroek een echt weidevogelgebied. Het gebied vormt de broedlocatie van voornamelijk de grutto, kievit en tureluur. Maar ook de scholekster en de wulp zijn jaarlijks te vinden, geeft hij in weekblad De Brug aan.

'Als boer voel ik een grote verantwoordelijkheid voor de weidevogels. Zo'n 80 procent van de grutto's broedt namelijk op onze graslanden. Maar daarnaast zij wij ook ondernemer. Het weidevogelgeschikt maken van het grasland kost geld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer