Van Dam: breed plan voor grutto

Met een breed gedragen plan van aanpak wil staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) 'de afname van weidevogels en de achteruitgang van de natuur een halt toe te roepen.'Van+Dam%3A+breed+plan+voor+grutto
© Water Land en Dijken

Dit schrijft staatssecretaris van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Er komt een plan van aanpak weidevogels dat samen met onder andere de provincies, agrarische collectieven en natuurorganisaties wordt opgesteld.
Verder stelt Van Dam 200.000 euro beschikbaar voor een lectoraat over de weidevogels in aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Ook betaalt de staatssecretaris een buitengewone leerstoel agrarisch natuurbeheer die tot en met 2020 wordt gehuisvest bij Wageningen Universiteit (500.000 euro).

Investering

Van Dam wil daarnaast voor de versterking van het weidevogelbeheer onder meer een deel van de 30 miljoen euro die Nederland krijgt van de Europese Commissie om de zuivelsector en de varkenshouderij te ondersteunen, inzetten voor weidevogelbeheer.

Volgens de VVD worden boeren hiermee echter niet geholpen. 'Dit is verkwanseling van geld. Hier is geen enkele boer mee gebaat', zegt Tweede Kamerlid Helma Lodders in het AD.

Rol

Het landelijk netwerk van veertig collectieven van boeren gaat een belangrijke rol spelen in het plan van aanpak. Die collectieven vormen de kern van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuurbeheer, dat vanaf 1 januari 2016 van start gaat.

Van Dam: 'Het typische Nederlandse landschap met koeien in de wei en grutto's, tureluurs en kievieten erboven is prachtig mooi en we moeten er alles aan doen om dat zo te houden. Samen met boeren en natuurbeschermers wil ik aan de slag om de afname van weidevogels en de achteruitgang van de natuur een halt toe te roepen.'

Afname

Het aantal weidevogels neemt in Nederland af. De omvang van de populaties van diersoorten zoals de grutto, scholekster, tureluur en veldleeuwerik tussen 1990 en 2013 daalde gemiddeld met 40 procent.

In het nieuwe stelsel agrarisch natuurbeheer komen kerngebieden waar de populatie de meeste kans heeft om zich te herstellen.

Streek

De voorstellen voor het weidevogelbeheer moeten uit de streek komen, schrijft Van Dam. Dat betekent dat de provincies en andere overheden de doelen vaststellen voor de streek.

Het collectief in een gebied wordt uitgenodigd om in overleg met inwoners, recreatieondernemers en natuurorganisaties uit de streek aan te geven hoe en met welke maatregelen die doelen het best kunnen worden behaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer