We+laten+het+zien
Column
© Nieuwe Oogst

We laten het zien

Regeringsleiders en ministers van 195 landen sloten in december vorig jaar in Parijs een akkoord over nationale en internationale doelen tegen klimaatverandering.

Dat is alom als een belangrijk en historisch akkoord betiteld, niet alleen vanwege de goede intenties en ambities, maar juist vanwege de concreetheid van de doelen die ze zichzelf hebben opgelegd.
Daar houden wij van als boeren en tuinders. Geen middelenvoorschriften, geboden en verboden met daaraan gekoppelde administratieve lasten en handhaving, maar heldere en concrete doelen die maximaal ruimte geven voor ons innoverende ondernemerschap. Een ondernemer heb je mee als hij via een eigen strategie en eigen aanpak de maatschappelijke (klimaat)doelen kan realiseren.
Laten we daarom met elkaar afspreken dat we dit jaar onze inspanningen op dit terrein meer voor het voetlicht brengen. Dat we laten zien wat we kunnen en wat we doen om de maatschappelijke doelen te realiseren. We hebben genoeg voorbeelden en goede verhalen.
Zo'n voorbeeld stond afgelopen week nog in Nieuwe Oogst. Zes kalverhouders in de Zuidelijke Baronie gaan hun eigen energievoorziening organiseren door over te stappen van aardgas op stoken met biomassa die zij uit de buurt betrekken van overheden en terreinbeheerders. Denk aan snoeiafval, maar ook snelgroeiend hout en olifantsgras zijn geschikt als biomassa.
Het is maar een voorbeeld. Er zijn tal van voorbeelden te noemen. Laten we die uitdaging oppakken en bewijzen dat we als boeren en tuinders in onze bedrijfsvoering oplossingen voor het grijpen hebben voor tal van maatschappelijke vragen, waaronder de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord.

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer