Nieuwe+trots+door+oplossing+klimaatverandering
Column
© Nieuwe Oogst

Nieuwe trots door oplossing klimaatverandering

Donderdag liep ik in Noord-Frankrijk met Marjan Minnesma van Urgenda een etappe mee van de ClimateMiles, richting Parijs waar 30 november de Covention of Climatechange (COP21) begint.

Zo'n 190 landen overleggen er over een pakket maatregelen dat de klimaatverandering stopt of in elk geval de opwarming van de aarde beperkt. 'Boeren en tuinders hebben een oplossing', hebben we Minnesma laten weten. En dat menen we.

Vooral de veehouderij ligt onder het vergrootglas van de natuur- en milieubeweging en wordt gelinkt aan de uitstoot van broeikasgassen en het kappen van regenwoud.

CO2-uitstoot

Maar laten we niet vergeten dat glastuinbouw en plantaardige vollegrondsteelten veel fossiele energie gebruiken. Dat is ook CO2-uitstoot. Ooit zei een klimaatgeleerde: 'alles wat we niet willen, gebeurt in de moderne landbouw, maar voor de oplossing kunnen we niet zonder boeren en tuinders'.

Precies daarom liep ik mee in de ClimateMiles. Dat de huidige land- en tuinbouw aan de ecologische grenzen raakt en daar zelf last van krijgt, motiveert mij om verder te denken over oplossingen. En die liggen voor het oprapen.

Boterham verdienen

Wij kunnen de energietransitie vorm geven met wind, zon en vergisting en daar een boterham mee verdienen. We kunnen de gevolgen van de klimaatverandering opvangen door water anders te beheren.

Wij kunnen CO2 binden aan de bodem en daarmee ook de bodemvruchtbaarheid een dienst bewijzen. Wij kunnen de uitstoot van broeikasgassen ver terug dringen door behandelen en verwerken van verse mest.

Nieuwe trots

Boeren en tuinders hebben een oplossing voor de oorzaken van de klimaatverandering. Het geeft ons bovendien nieuwe trots.

Hans Huijbers
LTO Duurzaam ondernemen

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer
Zweem van mestgeur Biologische landbouw
Stil van Varkens