%27We+kunnen+trots+zijn%2C+maar+moeten+ook+zelf+stappen+zetten%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'We kunnen trots zijn, maar moeten ook zelf stappen zetten'

Hans Huijbers, ZLTO-voorzitter en LTO-portefeuillehouder Duurzaam ondernemen, liep in de aanloop van de klimaattop de ClimateMiles in Noord-Frankrijk. Hij vraagt aandacht voor de land- en tuinbouw, die oplossingen heeft voor de oorzaken van de klimaatverandering.

Kreeg u gehoor in Noord-Frankrijk?

'Er waren twee momenten dat ik de kans kreeg onze visie toe te lichten: tijdens de talkshow en de wandeling. Ik heb op het veld, tussen de groenbemesters, voor vijftig mensen een minicollege CO2-binding door planten gegeven.
'Uit de reacties maak ik op dat onze inbreng ervaren is als constructief en positief. Ik merk dat onze boodschap voor veel mensen een verrassing is. Velen zien landbouw nog als een probleem. Dat beeld veranderen doe je niet in een wandeltocht.'

Veel milieuorganisaties wijzen met de beschuldigende vinger naar de land- en tuinbouw. Hoe is dat om te buigen?

'In ieder geval door het gesprek aan te gaan. Met de rug naar elkaar blijven staan is absoluut niet de goede strategie. Ik heb zelf kunnen constateren dat de andere kant eigenlijk heel weinig weet van de landbouw. Daar ligt een schone taak voor ons allemaal. We hebben een goed verhaal, we kunnen trots zijn, maar dan moeten we ook zelf nu stappen zetten. En dus waarmaken wat we zeggen.'

Staat de sector wel goed op de kaart?

'We hebben heel veel potentieel en goede ideeën en plannen. Soms kosten ze weinig, maar in de meeste gevallen vraagt dat om investeringen. En dan wordt het lastiger als je merkt dat de financiële waardering voor onze inspanningen niet gelijk op loopt. Sterker nog, de lasten worden afgewenteld op boer en tuinder.'

Moeten andere sectoren niet steviger worden aangepakt?

'Laten we niet naar elkaar gaan staan wijzen, maar op zoek gaan waar we samen kunnen werken en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Elke sector heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maar we kunnen veel meer samen doen. Denk aan de groene energie die boeren en tuinders kunnen leveren aan andere bedrijven. Dan zet je allebei een stap voor het klimaat en milieu.'

Wat betekent een klimaatovereenkomst voor de boer?

'Als ik het goed begrepen heb, is landbouw niet een apart thema tijdens de conferentie. Als dat inderdaad zo is, dan laten de regeringen kansen liggen. Wij hebben oplossingen.'

Moet de sector niet nog meer haar verantwoordelijkheid nemen?

'De land- en tuinbouw is de snelst verduurzamende sector in de economie. Dat is niet zo raar, we zijn immers voedselproducenten en hebben daarmee een extra verantwoordelijkheid voor nu en voor onze kinderen en kleinkinderen.'

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer