Twee+nieuwe+gevallen+HPAI+in+Frankrijk
Achtergrond
© NVT

Twee nieuwe gevallen HPAI in Frankrijk

Op 30 december en 5 januari zijn twee nieuwe gevallen van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) gemeld in Frankrijk. Het totale aantal komt daarmee op 65.

De uitbraak op 30 december was in de plaats Celles in de Dordogne. De melding van 5 januari komt uit de plaats Miers in het departement Lot. Uit dat departement kwam nog niet eerder een melding.

In Frankrijk zijn nu zeven departementen betrokken bij vogelgriep. In beide gevallen gaat het om H5N1.

Zeven departementen

De Nederlandse koepel Avined noemt het opvallend dat het aantal meldingen is afgenomen vanaf het moment (17 december) dat een regeling van kracht is.

Daarin is naast de uitgebreide restrictiezone ook de verplichting vervallen om pluimvee te screenen op AI dat vervoerd wordt voor de slacht.

Besmettingsdruk

Avined twijtelt daarom of het aantal meldingen een juiste weergave is van de besmettingsdruk in de getroffen regio. 'Verdere officiële informatie ontbreekt echter over de situatie aldaar om daar een gefundeerde uitspraak over te doen.'

De Nederlandse pluimveesector is er alles aan gelegen om alle besmettingen uit te roeien om te voorkomen dat er een verspreidingsrisico blijft bestaan. Zolang daar geen helderheid over is, blijven alle oproepen tot uiterste hygiëne van kracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer