Frankrijk+verscherpt+aanpak+vogelgriep
Nieuws
© NVT

Frankrijk verscherpt aanpak vogelgriep

Frankrijk heeft in een groot gebied in het zuidwesten van het land strikte maatregelen ingevoerd in een poging de vogelgriepuitbraak onder controle te krijgen. Het aantal besmette bedrijven is ondertussen opgelopen tot 53.

Het Franse landbouwministerie heeft nu de hele getroffen streek en enkele aangrenzende regio's tot 'sanitaire veiligheidszone' uitgeroepen. Binnen dat gebied is het transport van dieren verboden of in ieder geval sterk aan banden gelegd.

Ook is vervoer van levend pluimvee of broedeieren naar andere delen van Frankrijk verboden. Het gaat om de eerste vogelgriepuitbraak in Frankrijk sinds 2007.

Zes departementen

Uit een laatste overzicht blijkt dat met de Hautes Pyrénees, in het zuidwesten van het land en grenzend aan Spanje, nu ook een zesde departement is getroffen. De eerste besmetting werd vastgesteld op 24 november in de Dordogne.

Sindsdien heeft de epidemie zich verspreid richting Les Landes, Haute-Vienne, Gers en Pyrénées-Atlantantiques. De meeste nieuwe besmettingen van de voorbije week kwamen aan het licht tijdens de verplichte controle op eenden, kippen en ander pluimvee voor transport naar het slachthuis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer