%27Grilligheid+vogelgriepvirus+baart+ons+zorgen%27
Interview
© Lé Giesen

'Grilligheid vogelgriepvirus baart ons zorgen'

Weerdeskundigen zeggen dat er kou op komst is. Dat heeft invloed op de trekroutes van onder andere watervogels. Voorzitter Eric Hubers van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP roept daarom op tot extra waakzaamheid op vogelgriep (AI).

Hoe is de situatie nu in Frankrijk?

'De laatste dagen zijn er geen meldingen binnengekomen van nieuwe besmettingen van vogelgriep in Frankrijk. Net voor de kerst was er nog een uitbraak op een bedrijf met 3.000 eenden en 2.600 ganzen, waarmee het totale aantal besmette bedrijven op 63 komt.'

Kunt u iets zeggen over de stammen van het vogelgriepvirus die zijn gevonden?

'In Frankrijk kwam ruim de helft van de besmettingen aan het licht op het moment dat de dieren naar de slachterij gingen. Er zijn drie nieuwe, hoogpathogene stammen gevonden; stammen die we vorig jaar in Nederland niet hadden. De grilligheid van het virus baart ons zorgen.'

Wat betekent dat voor Nederland?

'Deskundigen achten het risico op introductie van HPAI vanuit Frankrijk naar Nederland momenteel laag. Er zijn geen handelscontacten tussen de getroffen regio en ons land. De kans op introductie via wilde watervogels is nog klein omdat de trekroutes vanuit Frankrijk nu niet richting Nederland zijn.
'Dat verandert als de vogeltrek op gang komt. Normaal is dit medio februari, maar door het zachte weer kan dit vroeger starten. Deskundigen zeggen dat nauwgezette uitvoering van biosecurity en early warning het maximale is dat we nu kunnen doen.'

Wat vraagt u van uw achterban?

'Waakzaamheid. Neem bij de geringste twijfel contact op met de dierenarts. En vul de hygiënescan in. Die helpt om je bewust te worden van de lekken in de biosecurity op je bedrijf. Zorg voor een barrière in de route van buiten naar binnen en omgekeerd.'

Wat verwacht u voor de komende tijd?

'Ik hoop dat het rustig blijft, maar ik twijfel of dat reëel is. In de wereld is nog nooit zoveel vogelgriep geweest.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer