Weer+vraagt+om+extra+waakzaamheid+op+AI
Nieuws
© Lé Giesen

Weer vraagt om extra waakzaamheid op AI

Weerdeskundigen zeggen dat er koude op komst is. En dat heeft invloed op de trekroutes van onder andere watervogels. Voorzitter Eric Hubers van NOP/LTO Pluimveehouderij roept daarom op tot extra waakzaamheid.

Hoe is de actuele situatie in Frankrijk?
'De laatste dagen komen er geen meldingen van nieuwe besmettingen uit Frankrijk. Net voor de kerst was er nog een uitbraak op een bedrijf met 3000 eenden en 2600 ganzen, waarmee het totale aantal besmette bedrijven op 63 komt.'

Wat is uw oordeel over de Franse situatie?
'In Frankrijk greep het virus onverwacht agressief om zich heen in een extensief pluimveegebied. Van de besmettingen waren er 43 op bedrijven met watervogels (eenden en ganzen) en 8 op een combinatie van hoenders en watervogels.

Moet je je bedenken hoe het zou zijn geweest wanneer AI was uitgebroken in een pluimvee-intensief gebied.'

Kunt u iets zeggen over de stammen die zijn gevonden?
'In Frankrijk kwam ruim de helft van de besmettingen aan het licht op het moment dat de dieren naar de slachterij gingen. Er zijn drie hoogpathogene stammen gevonden en die zijn alle drie nieuw; stammen die we vorig jaar in Nederland niet hadden.

De grilligheid van het virus baart ons zorgen.'

Kunt u dat toelichten?
'Het meest waarschijnlijk is dat een LPAI in eenden of ganzen is gemuteerd naar HPAI in Frankrijk. Door het grotendeels ontbreken van verschijnselen in eenden en ganzen hebben de virussen mogelijk al geruime tijd gecirculeerd voor de eerste uitbraak is vastgesteld.

Daarin zit waarschijnlijk ook de verklaring voor de verschillende H5 typen die momenteel in de regio circuleren.'

Wat betekent dat voor de situatie in Nederland?
'Deskundigen achten het risico op introductie van HPAI uit Frankrijk naar Nederland momenteel laag. Er zijn geen handelscontacten tussen de getroffen regio en ons land.

De kans op introductie via wilde watervogels is nog klein omdat de trekroutes vanuit Frankrijk momenteel niet richting Nederland zijn.

Dat verandert als de trek van het Zuiden naar het Noorden op gang komt. Normaal gesproken is dit medio februari, maar door het zachte weer kan dit vroeger starten. Deskundigen zeggen dat nauwgezette uitvoering van biosecurity en early warning het maximale dat we op dit moment kunnen doen.'

Wat vraagt u van uw achterban?
'Waakzaamheid en alertheid. Neem bij de geringste twijfel contact op met de dierenarts. En vul de hygiënescan in. Die helpt om je bewust te worden van de lekken in de biosecurity van je bedrijf.

Zorg voor een barrière in de route van buiten naar binnen en omgekeerd.'

Wat verwacht u voor de komende maanden?
'Mijn hoop is dat het rustig blijft, maar ik twijfel of dat een reële wens is. In de wereld is nog nooit zoveel vogelgriep geweest als nu.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer